Dilema

Nak tanya pendapat.. Kalau mommies ada sejumlah dana.. And nak pilih antara bersalin kt private or hire confinement lady waktu pantang nnt.. Which one do u choose? Tq.. Btw i'm 26weeks pregnant.. :)

13 Balas

Sis kena ambil kira jugak faktor utk pantang tu. Kalau berpantang sendiri better pilih CL. Kalau dah ada family/in law jagakan, pilih lah bersalin di private. Bersalin di mana2 pun ada pro and cons. Macam saya, hospital kerajaan tempat saya dah cukup selesa utk bersalin. Jd sy x fikir nak ke private dah. Cuma sy akan cari CL sbb walaupun berpantang tinggal dgn family, parents sy tak pernah ada experience jaga org pantang, sy anak pertama yg akan berpantang. Hehehehehe.

Kalau la diberi peluang branak lg skali, sy prefer kmpul duit utk hire confinement lady sbb branak mana2 same je gov or swasta, biasa la x slese kejap ddk ward, bkn ddk lama pun. Badan dh la penat, sakit jahit x hilang. Sy jahitan terbuka sbb terlalu byk pergerakan, rasa stress jugak cmpur kena handle baby lg

Bg sy bersalin kt mana2 pun sama sakit dia. Hire CL sbb sy ada pengalaman masa pantang disebabkan emosi terganggu sy ulang alik pantang rumah sndr dgn rumah mertua. Terus terang sy ckp emosi masa pantang wajib kene jaga sbb awk akan meroyan

if me... I hire confinement lady... Baru xstress... Bagi sy.. beranak kt gov pun ok asalkan baby selamat. lepas beranak tu yg penat sebenarnya sbb kita nk recover.. nk hrpkn famili masing2 mcm yelah.... if me.. tq..

Sakit kt Mana pun sama kalau gov n swasta..sy lbh suka pilih hired confinement lady.. nk stay kt hospital kejap ja tp kesihatan diri sendiri utk lepas pantang lg penting...tp pilihan di tgn masing2...

I mmg dah plan awl2.. CL utk jaga masa dlm pantang biar lama ckit.. Bersalin pilih kt GH jer.. Sbbnye bersalin nye kejap jer.. Waktu dalam pantang yg panjang.. Apa2 pn pilihan masing masing kn..

Saya pilih Confinement Lady.. Sebab bersalin kat mana2 pun lebih kurang sama.. Sakit jgk. Hehe... Better pilih jagaan 5bintang waktu selepas bersalin.. Hehe.. Just my opinion.. 😁

Of course private! Supaya selesa. Nak solat mandi apa semua pun senang. Bab pantang my mom and husband akan take care. 🤗

Bersalin di gov and dana boleh upah confinement lady kalau xda siapa boleh jaga masa pantang nt

Bsalin dkat mna2 pun rasanya Sama sja kot... Suda tntula nak hire cl klau ad bajet😂🤣🤣