ibu yg risau

Nak tanya ibu-ibu dlm ni..anak sy dah 6 bulan sekarang..tp masa awal 6 bulan baruni dia dijaga oleh makcik sy sbb sy bekerja dan kadang-kadang hujung minggu baru ambik atas kengkangan masa..tp masa awal 6 bulan baby sy dibagi cerelac..xde bg bubur kosong dulu..bila pkp ni sy bg dia mkn bubur kosong dia xnak..sy ada baca di fb x elok bg mkn cerelac..ape patut sy buat ye..? Ade kesan x nanti kat baby.? Please help me..??

5 Balas

Baby dah kenal makanan manis and berperisa tu sebabnya dia tolak bbur kosong. Efek kat baby mungkin akan picky eater. Try bagi baby bubur 4 menu sis. Skrg baby makan macam makanan kita untuk dapatkan kebutuhan nutrisi yg cukup. 1. Karbohidrat (nasi,kentang, jagung etc) 2. Protein hewan ( ayam,ikan, daging) 3. Protein nabati ( tahu, tempe, kacang merah etc) 4. Sayur Anak sy pun pemilih juga even dia tak pernah sy bagi nestum. Fav dia bubur+ayam+tahu+tomat. Sbb mngkin tomat tu buat bubur jd manis.

Actually better buat bubur sendiri. Saya juga ada baby 6 bln, disebabkan nurse di KK nasihatkan supaya saya msk bubur dan pantau mkn dia dr minggu ke minggu takut alergi ke apa. Lagipun dlm buku baby dah siap ada jadual pemakanan bayi. Dr awal nurse dah warning no cerelac ke apa yer. Sbb content gula dalam tue kita tak tahu. Lagi satu kalau kita ajar baby kita mkn cerelac dr awal dia akan demand mkn might be dia x nak mkn nasi langsung.

Kalau dah start bgi cerelac mmg susah nak tukar ke bubur kosong sbb Cerelac tu sedap dan berperisa. Bby dah biasa makan sedap kalau tukar yg kosong mesti dia xnak. Tp cube la blend nasi dgn sayur ke ape bgi ade rasa sikit mungkin baby boleh terima.

Sbb baby dh terbiasa dgn mknan yg ada rasa, bubur nasi kosong xde rasa, mmg baby reject..sbb tu dlm buku baby, mknan pertama perlu perkenalkan bubur nasi kosong yg dikisar halus, bkn puri buah/sayur..

bagi je bubur kosong tu. means kerapkan