Bahaya ke bagi makan anak 6bulan nestum cerelac ?

Anak sy 6 bulan dah try bagi bubur nasi kosong tapi dia tolak dia taknk makan lngsung bila sy bagi dia nangis2 last2 sy bagi dia makan nestum cerelac elok pulak dia makan so skrg sy just bagi dia makan nestum je tapi cuba jugak bagi makan bubur nasi kosong still tknk ,ibu2 semua ada tak mcm sy ?ok ke utk anak kita risau jugk sbb ada yg kata tak elok bagi cerelac tp sy as a mom bersyukur je asalkan dia makan drp tak mkn langsung kan

7 Balas

Ni pendapat saya ya. Bila anak tolak bubur nasi, awak boleh bagi makanan yang lain. Boleh bagi pumpkin puree, sweet potato puree, fruit puree, banyak lagi pilihan menu untuk anak. Yang penting tekstur makanan tu sahaja perlu berperingkat. Ikut saranan paediatrician, bawah 2 tahun memang tak digalakkan added sugar and salt. Tapi terpulang pada awak.

sis cuba cmpur cerelac tu dgn bubur.. slow2 kurang kn kauntiti cerelac dan lebih kn bubur.. bubur pulak jgn bgi bubur kosong je.. campur2 dgn benda lain jugak.. awal2 haritu anak sy cmpur bubur dgn susu dia.. biar dia rasa susu dia jgk.. lepas tu baru laa sy campur dgn sayur n lain2.. hari ke 11 anak sy baru laa dia ada selera makan..

Normal awal2 baby nangis tolak makanan sbb dia x biasa. 6 bulan dgn susu kan. Kita sbg parents ni kena la main peranan utk kenalkan anak dengan real food, keep offer & jangan paksa. Bila dah intro benda manis esp makanan instant lagi anak taknak makan bubur kosong sbb dah terbiasa manis ada rasa. Tp terpulang pada awak 😁

Bubur kosong tu cuba tambah susu untuk bg rasa skit mula2. Nanti slow2 tambah sayur yg manis mcm carot, dan lain2. Memang amik masa utk baby mkn betul2. Awal2 tu dpt 3-4 sudu dah ok. Kalau terpaksa bg carelac juga jgn bg penuh campur dgn bubur kosong. Carelac bwru ni tulis no added sugar tp xtaulakan.

mcm sy. sy mmg xbuat 4dr. st intro terus je breakfast, lunch, snacking. untuk breakfast sy intro oat+mangga, oat+blueberry. untuk lunch bubur + carrot. bubur + labu. bubur + kobis bunga. bubur + pakcoy snacking sy intro buah naga. taufu fa.

cerelac tu manis kan ada gula kut sebaiknya bgi bubur kosong je tmbh myk msk setitik 2.umur 6m hanya perkenalkan bby mknn bkn untuk kenyang.tk pe bby mkn skit2 dulu

bley cbe bubur+ puree syur... ataupun bubur+ buah... sbb cerelac tu ade rse.. klu bubur kosg mgkin bby x nak.. bley letak serbuk ikan bilis hmemade jgak..