Bubur bayi 6 bln

Klau bli nestle cerelac utk baby 6 months yg rice + susu tu bleh x.. sbb ank sy mkn 2,3 sudu je, klu masak mcm rugi, yg frozen dia x mkn bile pnskn balik

2 Balas

cerelac or nestum ada gula. utk bby yg start with those thing, akan jadi picky eater. dan xkn makan real food sbb real food xda gula garam. dan bby bwh 2y xboleh bagi gula garam process food. bagi makan real food. dah jadi sorg mak kena rajin. rajin gali ilmu pemakanan anak. apa yg anak boleh mkn xboleh mkn. rajin masak utk anak, rajin carik tau menu2 baru utk anak. nak2 lagi 1st mom lagi kena rajin gali ilmu, jgn malas gali ilmu utk anak. byk dh org share ilmu pemakanan anak dkt fb. tgl kite je nak search ke xnak search. anddddd utk baby umur 6 ke 7 bulan memang makan sikit je. 2 3 sudu atau sesudu, bukan makan utk kenyang. sebab baby bru nak kenal makanan lain selain susu ibu. so sgt2 normal utk anak makan 2 3 suap. and baby bru 6m belum reti mengunyah. dann awk sebagai seorang makk kepada anak awk, tugas awk adalah utk ajar anak makan, ajar cara kunyah dan telan makanan. demo depan anak setiap hari sampai dia pandai. one more thing, tolong sayangi buah pinggang anak awak masa kecik nii. jgn rosakkan buah pinggang dia dgn makanan bergula bergaram junk food process food. atleast sampai age dia 2y.

1y ago

dulu ank sedara saya mase baby selalu mak dia jaga tp sejak 2 thun, ade kwn smpai skrg nasi tak nak, makan jajan, aiskrim je...x semwstinya jugak laa

pendapat sye, tpulang pada sis.. bg sye, asalkn anak mkn, why not.. klu anak x mkn, berat x naik lg pening kepala.. Tp org ckp, mula2 memg bby susah nk terima mknn bru.. kne keep on try.. anak sye pn bln nie da bley mkn.. sye bli yg frozen.. nk testg dlu dye mkn ke x..klu mkn, bru sye msk sendri nant..