Baby dah 6 bulan nak bagi makan apa?

Hi guys ,sy first mom.Baby sy skrg dah 6 bulan. Saya nak kenalkan baby mknan dgn mkn bubur nasi kosong dulu,tapi baby tolak dia muntahkan balik. Lepas tu sy campur nasi + carrot.Itu pun dia tak nak. Baby sy suka mkn cerelac dlm tin je kalau mknan lain dia tak nak. Boleh share tak nak bagi baby mkn apa kalau dah 6 bulan?#firstbaby #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya #firstmom

7 Balas

Sebab dia dah kenal cerelac dulu. Tapi takpe, tak terlambat lagi utk perkenalkan real food. Follow Happy Baby Food Malaysia dekat fb. Btw muntah tu biasa la. Itu gag reflex namanya. Baby makan 1-2 suap pun ok dah. Kena sabar. Mula mula mmg bubur kosong saya bagi hari pertama. Kemudian baru bubur sayur, next bubur sayur dgn protein. Family takde alergik jadi saya tak buat 4dr. Anak makan 3x sehari, 1x snacking. Anak saya baru 6m 7hari. Dah makan ayam, ikan, sayur. Suggestion saya kalau gitu cuba bagi instant oat letak air panas and tambah 2 sudu susu dia. Ikut la susu badan atau tepung susu fm dia tu. Kalau rajin masukkan buah naga dah dilenyek. Anak saya sarapan tu setiap pagi. Takpe step by step. Jangan down tau awak.

cerelac tu ade gula tambahan. nnti anak akn jadi picky eater sbb real food xda gula dgn garam. and sgt normal je bby muntahkn makanan utk permulaan makanan. sbb 6 ke 7bulan bby bru nak knl makanan lain selain susu. mmg kebykn bby x mkn byk utk 2 bulan pertama. 6bulan dah boleh bagi mkn complete meal. carbo protein fiber. bgi mkn buah. finger food.

cbe bg lg... sbb baby 1st tyme mkn, tekstur bru, mgkin amek mse nk biasa.. klu da byk kali try pn bby tolak, try msk bubur letak seasoning utk baby (brand fawwaz/ibu anis).. sbb baby awak da biasa mkn nestum.. nk bg bby mkn, kdg ibu kne kreatif.. x sume bby bley trima bubur kosg.. asalkn baby nk mkn..kre ok la..

Bagi bubur nasi kosong. Jgn bagi nestum sebab manis. Nanti anak reject makanan tawar. Delaykan perasa2 tambahan ni. Sebab memang tak bagus pun. Boleh refer Dr Amalina Mohd Daud di Instagram

Bubur tu ade mskkn susu skit tak? Mula2 elok letak susu skit dlm bubur tu bg dia familiar dgn rasa tu

sebelom awak intro plain bubur tu awak dh intro cerelac dulu ka?

Awak ada FB tak? Boleh follow happybabyfoodmalaysia