Zincofer

Nak tanya.. ada ibu2 yg makan zincofer x? Bole share cara nk makan ubat ni dgn betul ?.. sbb dah 3 hari makan mesti akan muntah lepas 2 jam mcm tu.. mmg tiap kali makan ubat dgn jus oren.. cuma sblm ni makan obimin je.. tp checkup hari tu nurse suruh makan zincofer pula sbb Hb turun ke 11.8 ?

Zincofer
119 Balas

Ha'a memang mual ubat ni. Dokte pun suruh minum dgn jus. Pagi sekali lepas 2 jam ke sejam tah baru bole makan dan minum y lain. Malam pun camtu.

Sis try makan sebelom nk tido.. sy da 6bulan buat mcm tu.. hb cantik je.. kalau makan time pg rase nk muntah. Xleh nk buat kije ape2.

Kalau Tak boleh makan ubat to tukar ke dengan vitamin 4bijik Banyak kan makan buah delima Dan buah Naga Minum susu tidur dengan cukup

Sya pn mkn ubt tu jga sis..mmg rsa nk mntah stiap kli mkn ubt tu...tpi stelah sy mkn ubt tu msti sya mkn gula-gula,utk mgelak kn munth.

Sy alhamdulillah mkn zincofer tak muntah. Mula2 dpt risau gak sbb ramai mkn kata pas mkn akn muntah. Sy mkn zincofer ngn air kosong je

Klau kt klinik tmpt sy 11.8 tu normal lg..jgn bwh dr 11.. sy amik obimin je..da 3rd trimester ni alhamdulillah hb slalu 12 ke atas je

Sy xmkan pon..mmg mkn akan muntah..sy amik obimin je..sbb bacaan hb pon ok..so teruskan dengan obimin sampai skrg..dh 35w

Tidur dlu..nt bila terjga nk buang air dlm pkul1 2 pgi bru mkn..then trus tdo..in shaa allah xde masalah dgn ubt tu..

Makan time betul2 ada rasa mngantuk. Lepas makan terus tidur. Saya buat mcam tu. Memang makan zincofer maintan HB cantik.

5y ago

Mmg elok makan waktu malam la ye sblm tdo.. terima kasih sis.. harap lepas ni hB naik balik 😁

Sye baru pergi tukar rabu lepas sis , doktor tukar dgn obimin . Tak tau nape mkn zincofer nie cirit birit muntah2

5y ago

Sama saya pon cirit-birit muntah2. Baru 1 week makan hari2 macam Tu. Lembik dah. Boleh ye Minta tukar. Saya risau kena marah😔😅