Zincofer

Nak tanya.. ada ibu2 yg makan zincofer x? Bole share cara nk makan ubat ni dgn betul ?.. sbb dah 3 hari makan mesti akan muntah lepas 2 jam mcm tu.. mmg tiap kali makan ubat dgn jus oren.. cuma sblm ni makan obimin je.. tp checkup hari tu nurse suruh makan zincofer pula sbb Hb turun ke 11.8 ?

Zincofer
119 Balas

saya tak ok makan ubat ni..Sbb Asal lepas makan ubat ni, mesti saya akan mula mual dan muntah.. walaupun saya dh ikut cara yg betul.. mula2 Hb rah saya 10.9..Lepas tukar ubat ni, makin turun pulak ke 10.1.. hermm

Makn ni mmg side effect nk muntah.. Pening.. Sakit kepala... Nurse sarankan makan ubat ni sebelum tidur.. Sy pnh makn jam 8pm.. Last2 pening satu malam.. Pastu x berani dah.. Next tu sy makan bila nk start tido..

Ada pengalaman jgk. Mkn sblm tdo. Tp muntah. Bgtau je dkt nurse or doktor.. Last doktor pakar suruh mkn pil hematenik je smpi skrg 😁 ada yg ckp mkn zincofer ni kena dgn jus buah, pati delima ke, jus limau ke.

Sy mkn mlm sebelum msuk tdo. Lps mkn, dduk dlu dlm 10min, baru baring. Mcm sy mula2 mkn mmg rsa pening, tpi lma2 ok. Sy mkn sjk trim pertama, skrg dh nk msuk trim ke3, alhamdulillah sesuai dgn sy. Hb pn cntik.

Sy makan 2 jam lepas lunch, tp makan sekali dgn buah. Alhamdulillah xda apa2, HB pun naik. Sebelum2 nie try makan sebelum sarapan macam doktor suggest, gastrik teruk, esoknya tukar balik makan lepas lunch.

Saya minum dgn jus mangga sis. Takda rasa loya sgt. Mangga fresh tu buat air. Sedap. Agak2 ada rasa semacam je minum air tu skit. Insha ALLAH tak terasa ubat nya. Tp pasti ambil sebelum nak tidur malam tu

Makan ubt masa betul2 dah nak tidur. Lepas mkn terus lelapkn mata sbb nti msti pening2 dan rasa nk muntah. Elakkan makan apa2 sebelum mkn ubt. Kalau mkn pn, kena tggu 2 jam lepas tu baru makan ubt.

Sy pn klu mkn ubt zincofer msti akn muntah n rsa mcm nk demam..misi gtau klu x sesuai dia srh sy ambk blk vitamin yg sblm ni sy mkn.. Alhamdulillah skg sy smbng blk ambl ubt ganilia..

saya pun sama. Tapi bertahan je mampu demi kesihatan anak. Hari2 nak muntah mkn zincofer. Sy buat tak tahu je. Buat2 mcm bz & jgn bagi mindset pkir langsung pasal nak muntah. Dlm 2-3 jam dah okay :)

Saya macam sis jugak makan ubat ni terus muntah dan rasa tiada tenaga. Saya makan masa saya rasa mengantuk sgt 😅 dan malam sebelum tidur. Telan je ubat ni terus tidur untuk elakkan dari muntah .