Zincofer

Nak tanya.. ada ibu2 yg makan zincofer x? Bole share cara nk makan ubat ni dgn betul ?.. sbb dah 3 hari makan mesti akan muntah lepas 2 jam mcm tu.. mmg tiap kali makan ubat dgn jus oren.. cuma sblm ni makan obimin je.. tp checkup hari tu nurse suruh makan zincofer pula sbb Hb turun ke 11.8 ?

Zincofer
119 Balas

Td bru jer pegi buat buku & nurse bg zinfocer..nurse bgtau kne mkn 4jam selepas mkn @ 1jam sebelum mkn..mkn nga air ksong @ jus buah jer..so ni xtry mkn lg..risau jgk ni rmai ckp muntah² haihh..

Saya makan bila mata nak lelap, memang rasa nk muntah tp jgn layan sgt. Sy selalu sebelum ni kerap sgt muntah makan ubat ni. Hb sy pun low skg, tkthu nak makan apa lagi. Macam mcm dh try

11 ok lg lah...dlu sy pun mcm sis jgk hb dri 13 trun 11 nrse tukar suh mkn ubat ni skli mkn mmg xblh bdn jadi lain mcm nak muntah smua ada tukar mkn ubt yg 4serangkai tu blik

Saya pernh mkn sebelum tdor. Tapi sy alami mual yg teruk sampai xboleh nk lelap mata. Saya amik sebelum makan. Tapi 30 mnt sblum mkn. Baru lah rasa ok sikit walaupun kurang selera mkn.

Saya pun bru dpt ubat ni dr kk, alhamdulillah setakat ni semua ubat ok tp najis jd warna gelap tkthu effect pd ubat ataupun benda lain. Tp sy makan sebelum tido, selepas makan 2jam selepas tu

4y ago

Effect ubt tu mmg akn bt najis gelap

Saya dulu 1st pregnant makan ni. Memang muntah kalau tak tido lepas makan ubt ni. Kalau taknak muntah, makan jer terus tidur. Tapi kalau terjaga ha mula la perut rasa xsedap 😅

Hi.. Saya pun.. Makan ubat nie on the spot terus muntah.. Then doktor tukarkan ke ubat obimin baru okay... Maybe boleh mintak suggestion dari doktor 😊

saya makan sebelum tidur.. lepas makan terus tidur.. bagitau nurse.. nurse kata okay saja.. dari hari first makan zincofer sampai sekarang week 23.. rutin malam2 macam tu ja

Sebenarnya ubat ni kuat..bter minta tukarkan ke obimin...sy pun dulu mcm tu...nurse sarankan minum dengan jus buah...tp sy sama juga...sembelit teruk juga makan vitamin ni

Dulu masa memula makan zincofer ni saya asyik muntah dan tak larat . Pastu saya amalkan air lemon dan makan zincofer sebelum tidur . Alhamdulillah sekarang hb saya 14 .