Preggy mummy boleh bersenam?

Hi mummy2 semua, sebelum sy tahu sy pregnant sy dalam proses turunkan berat sbb overweight. Skrg ni baru 5 minggu. Awal2 ni kalau kita berjalan2 je dekat threadmill boleh ke atau buat senaman ringan?

4 Balas

Senaman yang ringan . Dalam buku pink ada , boleh rujuk . Then consult dgn doktor / nurse . Selalunya diorg akan suruh pergerakan ringan , exercise kaki sambil baring . Kalau berjalan tak digalakkan apatah lagi berdiri lama . Dah trimester 3 you nak berjalan banyak pun boleh . Then ada step nak restkan kaki tanak bg sakit .

Boleh je nak bersenam. Tapi ada senaman khas dia. Biasanya dalam buku pink ada nota. Senaman apa yang sesuai dilakukan ketika hamil. 1st trimester sebaiknya, banyakkan berehat dulu. Jangan terlampau aktif sebab baby sangatlah fragile. Risiko keguguran sangat tinggi

Kalau badan sis kuat Insyallah, mcm sya jalan banyak sikit pun tak bolehh, badan tak kuatt, kalau bnyak prgerakakn, spotting kluar. Saya banyakkan bedrest je dari week 5-8.

senaman ringan2 boleh, tp elok dpt consult doctor dulu ya utk tau yg bersesuaian