sunatkan baby girl

Mummy2 blh share tak mummy sunatkan baby girl umur brpa bulan..dan cara nak jaga diorang lps sunat tu. Tq mummy2...

29 Balas

lepas abis pantang dh boleh dh, mcm sy xde masa... ank dh 3 bulan baru nk sunat kn... jaga luka ank perempuan senang.. x susah pon.. sapu ubat then kering lepas tu pkai pempers cm biasa.. lpas tu doc ada pesan, klau cuci kmluan ank, bca doa dia tpi sy lupa dlm bhsa arab. tpi bhsa mlyu " ya Allah mohon pelihara lh kesucian bahagian sulit anak aku ini daripada perkara yg tidak baik "

Sy belum bersalin tp InshaAllah bakal lahirkan seorang baby girl. Dah merancang dgn husband, kalau baby lahir takde masalah, takde jaundice etc, nak sunatkan awal2 seawal dalam pantang. Tp mungkin tunggu lepas tanggal tali pusat. Sbb lg mudah jaga waktu baby. Luka pun tak besar sangat dan baby pun senang nak handle.

Sye sunat 2 org ank girl sye bila 7 hari sis.. Cukur rambut n sunat sekali.. Sunat anak girl senang jerk sis.. Kejap sgt.. Klau ank boy tu mencabar ckit.. Ank boy sye,sunat bila 1 month.. Alhamdulillah semua ok ☺

saya buat anak 5bulan yg no 2 yg no 1 mak buat kat kg lambat sikit sebab susah cari klinik muslim kat kL...xde jaga apa ja selalu tukaq lampin ja....takut jangkitan kuman....jgn buat lampin terlalu lama...

lepas abis pantang aritu, sy teros sunatkan..Alhamdulillah, dipermudahkan & sekejap je..tak perlu nk jaga pape pun mommy..darah nya sikit je, kt kapas yg doc letakkan..pastu dah takde dah 😊

habis pantang je sunat... xd jge ape pon... basuh semua macam biase... luke nya akan mcm luke guris pisau je... 2-3 hari, dah ok... anak saya 7 perempuan... Alhamdulillah semua ok

2 3 bulan mcm tu sis dah boleh dah disunatkan..baby sy lps sya habis pantang baru disunatkan..xsusah nak jaga n xperlu pantang papew cuma kebersihan dia jela kita kna jga 😊

Sy sunatkn anak time umur 2bln lebih. Doc ckp xde ape2 pantang utk byi sy.. lps ja blk dri klink..time nk mndi mlm, tgk kwsn sunat xde ape2 dh.. molek mcm tiada apa😊

leps pntg pun dh buleh sunat. sunat sblm diorg bule mkn senng jga. sb susu shj mknn diorg. kalau dh bule mkn ni kena pntg skitlaa

Baby girl paling senang jaga ..sunat dia tx sama gan boy.. sakit pun tx teruk Mana.. tx yah risau sakit sekejap j..