Kurangkan Gula

Hi Mummy Semua Nak Tanya Ada tak Cara Untuk Kurang Kan Gula? 2 minggu lepas minum air gula, tadi check up misi detect gula tinggi.. Besok kena ambil darah 4 kali.. Risau nya saya kalau kena kencing manis masa preegy ni.. Ada tak mummy2 lain yg kena mcm sy?

7 Balas

1. Kalau konfem gdm. Jgn stress. Kta akan direfer ke dietician. Dietician akan ajar cara kita makan utk kurangkan gula 2. Klau kena buat bsp 4x sbulan skli. Better beli ja glucometer kt shopee. Jimat masa. Xyah ulang alik / tggu kt klinik 3. Pk positif ya. 😊 sy dlu xsuka makan syur. Bila konfem ad gdm. Trus paksa diri mkn sayur last2 jd tabiat. 4. Smggu skli sy buat cheat day. Cheat day ni apa bnda sy tringin makan. Makan. Tp berpada2lah.. hehe. Contoh coklat. Kek.. yummy ☺️❤ 5. Yg penting air ksong tu jd habit. Jgn mnum bnyak sgt. Steguk dua ok. Ok . Good luck 😊💜

4y ago

sis, nak tnya glucometer jenama apa yg elok kt shoppe? sy tgh cari jgk ni

Kalau kena GDM, bukan sekadar kena kurangkan gula jer. Carb pun kena kurangkan. Kalau boleh, nasi kurangkan & lebihkan makan daging, ikan, sayur sbb daging tu byk iron dan ikan byk protein. Sy kena GDM masa 24 weeks skrg 37 weeks baby ok jer. Kalau lunch dinner sy makan daging/ikan without nasi memang sugar level confirm tak kan exceed 6

Sy pn detect kncing maniss jgk.kawal pemakanana.makan awal 2jam sblm ambil darah.klau sy,pastikan time nk cek darah tu,jgn kenyang.klau x abes la result.bdn sy xboleh mnum air kosong byk2.makin naik result nye😂

Sy pon sme. Setiap kali ambik bsp. Mesti 2 bacaan tinggi. Sentiasa lapar. Skrg ambik ubat je. Tp x cucuk insulin lg. Takutnyaa. Dah usaha dah x mkn manis sgt. Tp tu la bsp je msti 2 bacaan tingg

5y ago

sy hari tu br buat sekali bsp, esoknya doktor srh admit ward cucuk insulin.. 😩 xble bincang pun nk try buat bsp balik sbb masa first buat bsp c proper fasting..

You should consume less sugary drinks such as teh ais, sirup ais, etc as its not good for u and the baby in the long term. Drink more water or less sugar drinks.

Sy dh kne kncing mnis usia bby 18mggu. Tp alhmdulillah msa nk check bykkn mnum air msk dh kurgkn bnd2 mnis..

5y ago

Lum lg n mtk2 x.. Skrg check jari je.. Tiap2 bln.. Mtk2 xsrius

Klau xnk kena kencing manis jaga pemakanan dan minuman..