Can i consume......

Hi mummy. Before my first pregnancy i do consume 'innershine pati prun'. Can i consume it too during pregnancy? 10 weeks pregnant ?

39 Balas

saya pun 10w , untuk kandungan first trimesters ni doc sarankan pengambilan folic acid saja , obimin pun doc x sarankan dulu , sebab ada bahan yg boleh meningkatkan mual , 3 ke 4 bulan kehamilan baru boleh ambil obimin . so sekarang saya cuma ambil folic acid saja .

2y ago

btl ke obimin bkn alahan sya rsa obimin lg ok dri branding ubat yg bnyk d mkn lg teruk sya mkn ubat klinik bru smpi lidah da muntah baunya sgt busuk🤮🤢

Refer dgn doc..tp lagi elok makan all natural content buah buahan/boleh buat jus sendiri sbb original manis& khasiat dari buah buahan. Mcm sy..10weeks ni rajin beli buah utk makan or buat jus homemade utk energy booster/kawal n kurangkan mknn manis bergula yg dh siap process sbb ada sugar added & preservatives etc..

sy consume jus mamariam skrg.. rasa bertenaga.. dah kurang alahan yg teruk spt mual, muntah, loya dan pening.. dlm jus tu lun bermacam2 khasiat yg bgs utk baby dan ibu mengandung.. cubalah! recomended sgtttt!

1y ago

Jus mamariam boleh consume ke untuk 1st Trimester 😊😊

Sy penah consume early pregnancy, sbb bodoh xberapa bijak, last2 awal dah sangkut gdm. Tp second pregnancy xde gdm. Sbb xconsume bnda tu. Lama fkir nape la sangkut gdm awal2 padahal sejarah keluarga mmg xde kencing manis pon. So sis better jgn consume. Stop dlu

2y ago

sy 6mgu da minum mamariam..g cek doktor alhamdulillah semua ok je..Xd sangkut..

saya ada juga mkn pati prun masa sembelit 32wk sebab susah nak jumpa jus prune sunsweet. kebetulan saya pun gdm, jadi kena jarakkan masa slps makan seblm minum pati prun sebab takut paras gula melonjak naik. memandangkan saya mmg ada glucose test kit sendiri, saya akan monitor sendiri slps minum

hi mummy... it is better refer to ur Dr acording on taking extra supplements first. since some supplement is high in sugar. afraid it may make u in risk to have gdm..

5y ago

🤗🤗 enjoy the 9 months journey dear.. assalamualaikum😊

Ikotkan boleh sbb innershine prune basically fruit based nutritive drink, and it is suitable for everyone.. Ape2 concern about sugar intake for gdm or any other concerns, boleh consult gynaecologist atau dietitian dulu

mse ngandung bby first pun i consume innershine..tpi usia kandungan dh matang la.but x de pape pun.anak i kuar kulit cerah.and bersih sbb minum air kelapa dua hari sebelum brsalin.

innershine pati prune tu x elok utk pregnancy..sgt tggi gula dia. better mkn buah2an yg betul or vitamin yg disarankan oleh doc saja..

sy pon minum jus mamariam..br cek hb, sgt bagus kata doktor..then, khasiat dlm jus mamariam pon byk..kurg sgt alahan, loya2 ni..high recommended..

2y ago

kat mana nak beli jus mamariam tu ya? saya ingat mamariam tu sejenis susu 😅 kalau 10w boleh consume tak?