HB Low 10.9

Hi mummies, Kemarin sy checkup utk 18week. First time HB low. 29/6 ni kena datang checkup semula. Apa ye cara nak naikkan HB dgn cepat 😢

16 Balas

Sye masa awal mengandung hb low 6.5.. Kne tahan wad sehari, dimasukkan satu beg darah dan ubat cosmofer.. Lepas tu hb naik sikit 7.5.. Kluar wad Dr. Suruh consume ubat iberet sbb tinggi zat besi, alhamdulillah hb makin cntik skrg, disamping tu sye amalkan buah jambu batu sebijik sehari, orange sunquick utk cepatkn penyerapan vitamin.. Skrg hb sye 13.7

sy haritu bukak buku hb 12. lpstu drop 10.8 bila dah 20w turun lagi jadi 10.4. 😌 macam2 dah buat. sy makan maltofer 3 kali sehari. siap kena attend dengar talk pakar pemakanan. last2 doc decide masukkan ubat cosmofer 6 jam ++ kena tahan dekat kk tu. next week nak kena check darah lagi. harap2 lah okay kan.

3y ago

yang penting sis kena ikhtiar. serik rasanya masuk ubat lama2.

sy makn maltofer 3 kli shari skli ngn vitamin c, minum susu kmbing ngn rebusan kurma merah. sy pun hb rendah. hopefully next checkup naik hb. hb sy skang 10.3 ja 😟

sya minum air rndaman krma ja.stiap bgn pg..lpas tu mkn madu...hb xpnah low stakat 6 bln pregy ni....lg pn bgus mkn krma ngn madu untk baby ni....

jgn minum teh..teh slh 1 pnyebab hb low..sy smnjk mngandung xprnh dh minum teh wlaupn air favourite..tahan dri dmi ank dlm kandungan

Sy checkup smlm hb mkin low.. 2mggu lpas dh tkr pd zencofer.. Tp hb mkin low.. Arini strt mkn kerang, mtk2 tmujnji 2mggu lg hb naim

3y ago

Naik

buah delima/pati delima...buah jambu/air jambu, sayur bayam...ni je sy makan selang2 awal cek 13.2 last cek turun 11.6 ..

bile hb low ni,kite kene makan makanan yang ade zat besi..takpun makan iron tablet lagi okay cume kene tahan lah bau karat🤭

3y ago

hb low saye 9.4 terkejut nurse jadi suspek anemia sudah..lepas consume iron tablet kk punye,alhamdulillah hb dah 12.2

makan buah kurma, buah jambu batu dan bnyak kan mkan kerang, ikan bilis sayur bayam merah mmg hb akan cantik

jangan minum minuman berkafein. makan bnyak sayur untuk zat besi, tambah buahan untuk vitamin.