Cara naikkan hb low dgn cepat

hi guys,nak tanya mcm mana nak naikkan hb? tq

7 Balas

awal2 tu sy tak boleh makan zincofer, sy makan maltofer tp hb drop setiap kali checkup. sampai lah pertengahan second trimester sy start makan zincofer balik then naik sikit2. skrg nak masuk third trimester and baru checkup td hb sy naik banyak, terkejut jugak. padahal selalu skip zincofer and tak amalkan makan apa2 pon yg boleh naikkan hb. tp sbb raya haji kan, daging sampai skrg ada lagi tak habis. so memang banyak makan daging. rasanya sbb daging kot 😆

sy dlu mkn maltofer 2 biji sehari. sebiji xmaun naik hbnye (pastikan lepas mkn gosok gigi atau kumur2. nti gigi rosak..heeee). pastu mkn kerang, buah delima atau jus delima, kurma n susu kambing.. jambu batu kalo xleh mkn buah delima.. heee.. kdg muak jg kn.. . kalo nk senang minum saje jus mamariam.. awal2 pregnant boleh telan. dh masuk trimester kedua xleh telan dh.. tu mkn y sy sebut kt atas tu..

Saya selalu minum susu dutch lady low fat, kacang, daging, pati delima gulsan, and tak lupa makan ubat obimin. Saya takde ambil supplement lain. Alhamdulillah hb okay je cantik. Every check up.

Makan banyak daging merah.. nanti senang naik hb. Sy mkn sekali je haritu tp mmg bnyk. Now hb maintain cun

Makan ubat + air sunquick... Elakkn makan ubat bersama susu.. Stop minum milo.. Pngalaman sy lah.

Awak boleh try minum susu hl..saya amalkan susu hl haritu dari 11.5 naik 13

9mo ago

Memang jenamanya HL. Kotak susu tu jalur2

Awak cuba jus mamariam.