Persiapan

Hi momy semua.. Momy cha nk tnya momy2 semua beli kelengkapan apa dulu yer masa awal2 pregnant...no idea nk beli apa dulu ni...

14 Balas

Checklist barang bayi baru lahir lengkap A TO Z😘😘 Tapi . - [ ] Lotion - [ ] Mosquito relient - [x] baju baby lengan panjang ( 1helai ) - [x] Baju lubang2 ( 2psg pendek + 1psg panjang ) - [x] Romper - [x] baju lengan pendek ( 1psg ) - [x] mittens and booties( 4set ) - [x] Kain bedung ( 3helai ) - [x] Barut (8helai ) - [x] Napkins ( 1helai ) - [x] Detergent - [x] Tab mandian bayi *SHOPPE* - [x] Sabun head to toe - [x] Pemotong kuku *SHOPPE* - [x] Nasal aspirator *SHOPPE* - [x] Termometer - [x] Bedak - [x] bayi Vicks - [x] Minyak baby - [x] Baby oil - [x] Nappy rash cream - [x] Tuala - [x] Cecair pencuci botol susu khas untuk bayi - [x] Marmet cup - [x] Set tilam - [x] Selimut kecil - [x] Pampers - [x] Tisu basah - [x] Topi ( 3helai ) - [x] Bouncer Checklist Barang Pantang Mama :- - [x] Pad - [x] Milk collector - [x] Makanan ( garlic etc )🔃 - [x] Pakej Berurut - [x] Disposable panty - [x] Set bersalin nona roguy - [x] Stokin berpantang *SHOPPE* - [x] Kain batik EXTRA - [x] Carseat - [x] Compact stroller BARANG KE HOSPITAL :- 1bag kecik - [ ] Plastik baju kotor baby - [ ] Yassin - [ ] Fotostat sijil nikah / ic suami / isteri - [ ] Baju sejuk 1x - [x] Charge - [x] Toiletrist - [x] Pamper Baby - [x] Ziplock Discharge ( baju + kain batik + stokin + underware + pad + tudung sarung ) - [x] ziplock Baby ( baju + topi + mittens botties + barut + bedung + Napkin) 3set - [x] Ziplock Extra ( diposable paties + stokin + minyak angin + pad ) Bakul makanan 1 - [ ] Milo 3in1 - [x] Air mineral besar - [x] Termos air panas - [x] Biskut - [x] Garlic - [x] Roti - [x] 1pinggan + cawan + sudu garfu 1 ziplock LR - baju butang tanpa seluar + napkin + bedung + pamper ( HSNZ ) 2 ziplock brg baby - Baju + topi + mittens botties + bedung + panper sekeping + sapu tangan kecil 1ziplock discharge mak - baju + kain batik + diposable pant + pad + underware + stokin + tudung sarung 1ziplock extra Mnyak berurut + stokin extra + underware extra + wet tisu + pad extra Celah2 bag tu ltk toiletrist , charger , powerbank , yassin , plastik baju kotor , salinan sijil nikah Pastu bakul mkanan satu Termos air pnas , air mineral botol besar , sudu garfu pinggan cawan , makanan , milo , towel , pamper baby pack travel 22pcs

sya masuk 20weeks dh mula beli sikit2 setiap bulan . kalo beli byk sekali mmg x mampu 😅 mostly beli kat shopee sbb murah & xpyh keluar rumah. sya beli set2 baju dlu, warna universal/unisex. set baju utk malam dan siang. pastu beli bedung, tuala2, barut & set mittens dan booties. next, sya beli utk set tilam baby. yg compact utk bwa travel/balik kg dan yg utk kegunaan d rumah. pampers saiz newborn pek kecik utk bwk ke LR dan yg utk kegunaan d rumah. lastly essential, sya beli set mandian baby yg jenis pek travel & yg botol2 besar brand anakku. set berpantang sya guna set berpantang afiat. beg diapers utk bwk ke hosp. myk2 telon. wet wipes. ada lebih bajet, sya beli stroller & electric swing. dlu pya mmg dh ada tp tepaksa beli semula sbb brg dlu dh bgi kat org 😅. skg masuk 32weeks nii, dh xda pikir apa dh. beg nak bwk ke hosp nnt pun dah siap2 pack. kalo nmpk promo2 kat shopee, sya tmbh2 jg romper2 dan etc. yg pntg essential semua dh ada.

kalau utk persiapan bersalin lebih pada ready apa yg betul2 asas saja dulu utk baby + moms.. sbb nak elak bazir & setting bajet. nanti blh topup lagi apa perlu tambah. kalau persiapan berpantang, tengok kita nk pantang sendiri/guna pakej/cara tradisional/cara moden/etc.. boleh byk rujuk2 utube + blog org sharing. lepas tu catat & compare apa perlu, apa tak ikut situasi moms.. nanti sis boleh try belek2 search na. selamat membuat persediaan 😊

IBU (WAD) Kain sarung Maternity pad Disposable underwear Buku pink/IC BABY (WAD) Baju & seluar Mittens booties, topi Kain bedung Tuala Pampers Kain lampin Minyak telon baby Wet tissue

Sy start beli 1 box besar. Then beli bj baby color general sb xtaw jantina lg. Klu bole jgn beli size newborn sb pkai kjap sgt. Pilih size 0-6m. Pastu bykkan rompers. Senang nk tukar pampers nnt 😉

Bli sikit2 dri pregnant 6bln lagi... Bli yg unisex semua brg... N xbli byk sgt baju sbb baby cpt bsr... Lpas lahir nanti blh bli lagi bila tau jantina 😍

Beli bila dah 5-7bulan mcm tu dh boleh beli dh sikit2 pakaian baby newborn sikit, pampers, napkin, minyak telon, barut, bunjut tuam tu, dll yg berkaitan.

Sy sllu bli tiap2 bln.. Cntoh kndungan dh 2bln bli lampin, bli pampers.. Nk dkt2 due bdn jd xlrt.. Lpas thu jntina bru bli bju

start th preg..sya bli brg baby plan2..jdi tidak trasa byk duit klur..Saya beli yg basic2 baju, pampers,bedung,sarung tgn n kaki,topi..

sy pertama beli brg baby yg ada offer dulu..n ubat utk sy sndiri...kene tmpah kalo beli ubat kpg...