Salam momy2.. sya bakal berpantang bulan 7 as 1st momy. Nk tanya bila patot kita beli pam susu ye?

Ada yg ckp lps beranak atau kita bole stanby awal2? Atau perlu beli milk collector je dulu? Confused la . Hihihi

3 Balas

wasalam, nak beli boleh je cuma untuk awal kelahiran if baby warded / takboleh room in untuk direct feeding, selalunya Lactation Counselor sarankan marmet sahaja and collect dalam milk collector sebab bila guna pump, colostrum pekat dan sikit akan melekat pada corong pump je dan takboleh nak harvest. tapi bila baby ada sebelah, make sure direct feeding and skin to skin. btw boleh join any Breastfeeding class / social media, sangat membantu

4mo ago

✅✅

Katanya time pantang kita tak guna , sbb bby sentiasa dgn kita dan kita direct feedinv dgn baby every 2 hrs.

Saya beli awal Bawa ke wad masa nak bersalin Dan sempat pam sebab susu banyak

4mo ago

Apa saya amalkan semua atas nasihat doctor sebab saya lahir anak oku. So banyak support dari doctor … Banyak minum air putih Makan nasi macam biasa Sayur bayam Sayur sawi Carrot mentah as kudap2 Blueberry Strawberry Tomato cherry Paling penting doctor pesan kena sentiasa positive, tenang, senyum… Untuk saya pada mula agak struggle sebab lahir anak oku kan, tapi sebab nak susukan fulltime direct breast feeding so saya tekad alhamdulillah saya dapat susukan anak oku saya sampai dia umur 3tahun… masa 3 tahun tu susu masih ada tapi sebab anak dah besar so sampai masa untuk dia stop dbf…