Mual, Muntah

Hi momsss.. Saya pregnant dh 2 bulan, and saya selalu muntah teruk sangat.. Sampai2 lepas makan je terus muntah, saya makan makanan yg lain still keluar lagi, and saya cuba makan buah, muntah juga. Smpai sakit tekak saya, dan selera makan pun jadi berkurang. Apalah yang patut saya buat sekarang ni?

26 Balas

Normal sis sebab tengah morning sickness. Sis cuba makan benda berkuah macam sup sayur, sup daging @ tomyam. Sup tu sebab panas panas kan, so macam legakan tekak. Tomyam pulak pedas pedas masam, hilangkan rasa loya nak muntah tu. Saya dulu awal2 mengandung makan ni je sebab nak makan buah @ makanan lain mesti rasa nak muntah

Kalau x boleh mkn nasi..ambik sumber kabohidrat yg lain..cth biskut Jacob.. Jgn makan makanan yg berminyak. 1st trimester ni..mkn lebih buah2 an.. Pisang,apple hijau,strawberi..susu low fat.. Kalau muntah..beli air kelapa muda fresh....selawat n minum.. Saya amalkan bagus ..kurang rasa loya😊

5y ago

Alhamdulillah.. Nanti saya cuba minum air kelapa tu, sbab xprnah cuba lagi. Klu buah semua dh cuba makan, tapi still muntah juga. Terimakasih sis 😊☺🙏❤

Saya haritu akan cuba cari makanan yang saya suka makan. Kalau x memang tak lalu and akan muntah. Yang makanan saya suka pun kadang muntah jugak tapi at least akan makan lah. Kena cuba cuba 🥺 all the best! Insyaallahhh x lama lagi akan ok

Sama. Sy skg pun preg 2m1w. Tp sy paksa makan jg biarpun akan muntah blk. Sy paksa telan sambil berlinangan air mata 😅. sbb haritu sy kna gastrik,lg teruk rasa..try makan biskut crackers sis. Mkn dgn milo panas.

Sy dulu sampai masok 2trimester baru stop morning sickness...cuba sis jgn mkn makanan berminyak, pedas..& kurangkan kuantiti makanan tapi makan dgn kerap...if gtau dokter, dowg akan bgi ubat tahan muntah..

Itu normal sis, saya kadang muntah2 sampai kena drip. Apa2 pun sis kena mkn utk lapik perut. In sha Allah selepas 3 bulan lebih akan pelan2 ok semula selera makan.

Biasa lh tu sis.. saya pon muntak teruk jgk.. skli pegi klinik mntak ubat bilang nurse, itu alahan biasa je pda org mngandung..

Minum jus oren sis.. Sy dlu pon muntah.. Tiap hari bw air oren peel fresh minum alhamdulillah msuk 8 weeks dh hlg loya trus

Normal sis.. Sy pn bgtu jg tp lpas kndungan da msuk 3 bulan alhamdulillah ia brkurangan n selera mkn pn mkin btmba..

Saya dulu macam ni jugak. Lepas tu saya makan sup sayur, sup daging. Benda bersup je sebab nak makan nasi tak lalu