nescafe

Hi mommy....sy nk tnya sikit ni...sy br 6w1d...tp sy teringin sgt nescafe...sb sblm ni mmg coffee lover....so,bole x sy nk minum sikit?org ckp HB bole low...arau ada effect lain ke?maaf,sy xtau...?...

19 Balas

bnd tringin mse ngndung ni sbnrya lbeh kpd mind set...emosi...psikologi.. mkna bla tringt rse nk tringin..pstu nk sgt.. klu mmpu kawal iaitu hnya mnum skit..mnumlah..jgn smpai ketagih pula..bnd sdp kan.. biasa ibu mengandung ni klu ngidam ssuatu dia mkn/mnum skit je...sesudu pun bole..malah ssuap da ckup..jd xde mslh sgt. nurse sy awl2 pesan jgn jgn jgn mnum kopi..nescafe smua..sbb sgt2 xbgus utk baby. sbb tkot jd craving dan tabiat pula.. syg baby kan..klu tkt kta yg mslh xpe..tp klu baby pun brkait..ksian kt dia.. sguhpun bru 6w dr awl kehamilan ni lah kne jg2..jgn ikot pglmn org len..kta ikot mne yg trbaik nurse n doc nsihatkn..org lain mengandung 5x 5x gk mnum kopi tak hnti tp baby ok..tp tbuh kta xsama dgn org lain..kita jg diri kta dan baby kta..

isteri sy..sebarang cafein xblh mnum..milo pun xblh..walau dlm qty sedikit..ad mslah hb..susu pun xblh..sdgkn nk bg tmbh kalsium dia..pun xblh..dh cuba bg mnum susu..hb mkin low..akhir sy stop bg dia mnum..beli ubat kalsium..beli jus mamariam..amal mkn buah naga merah,jambu batu n kismis.. isteri jnis xmkn mknan yg blh tmbah drah.. sayur,kerang ,hati atau ikan blis..msuk 34 w ..alhamdulillah..dh xpayah jumpa doc..hb dh stabil..agak strugle jgak nk bg naikn hb..dri 10.0 tu mkn msa 3 bulan nak naik 0.5..ainajo.. skrng tggu due jer bulan 9 ni..doakn smua bkal2 ibu..smoga kuat n bersemngt mnggu kehadiran junior2 ..

okay je.... tak bahaya pn... sy bedal je semua... nescafe, kopi, tea ais every day.... HB sy setakat ni 13.8....😊😊😊 Dr pn ckp makanan n minuman tak bahayakan bby pn sebenarnya, dan takde kajian yg kata time pregy tak leh makan itu makan ini... tgok zaman dulu, semua mak ayah kita makan... elok je.... bab2 makan ngn minum ni tak yah tya org... yg tahu badan kita je pn...

sy pn coffee lover.. tp since prgnt masyAllah pahit teruk so terus tk inlove hahaa.. tmbhn hb sy lpw kan.. boleh tp sis amik sehari skali je jgn lbh² n bykkn mnm air masak okay

Nak minum boleh tapi berpada lah.. setakat buat lepas teringin sikit ok kot.. saya tak pasti sebab lain orang lain badan, saya dulu bedal je

Dulu saya macam tu puan. Tapi untuk menjaga kandungan better jangan sbb coffee tak elok sesama kita tengah mengandung. Tak digalakan minum.

Kalau saya elak kan minum..sebab tk elok untuk kandungan kita☺️ tapi kalau rasa teringin sangat ii boleh minum..tapi perpada pada

Awal2 dlu saya stop kejap.. Dah masuk 18w baru berani minum..seminggu sekali dua la.. 😅minum 3-4 jam lepas makan supplement yer..

puan minum skit dlu..if rasa tak sedap badan trus stop jgn minum lagi..lau rasa was2 lagi jgn minum trus..ikut antibody jgak puan..

Sama dgn sy sis.. Suka sgt nescafe.. Tp time pregnant boleh minum tp ambik la qty yg cikit dr biasa.. Tu sekadar hilang keinginan..