Masalah HB RENDAH

Siapa ada masalah HB rendah? HB saya semasa mula2 buka buku pink 11.4, second check up 11.0, & menurun dan menurun sehingga 9.9.. Sy mengaku mmg kesilapan saya kerana x makan pil iron tablet dan setiap hari sy minum nescafe pada waktu pagi... Selepas kena marah dgn nurse, saya makan iberet folic dan HB saya naik ke 10.4 dan sy x minum pun nescafe.. Next check up naik lagi ke 10.8... Okey, lagi 0.2 nak naik 11.0.. Minggu ni rasa berdebar pulak sbb sy asyik tinggal makan iberet folic & minum nescafe lagi sbb bila sy minum nescafe, sy rasa saya bertenaga berbanding sy x minum nescafe, sy jadi sgt2 mengantuk.. Mmm.. Mcm mana nak elakkan minum nescafe ya...

17 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sa pregnant anak saya 3 org mmg ada anemia...hb low kdg smp 7.9 ja...tpi masa pregnancy ke 4 sa amalkan apa nurse sa ckp iaitu makan iberet sblum tido tpi sblum tido tu pastikan 2 jam lpas makan mlam or minum susu ke ...dan masa makan iberet bukan guna air kosong,sa guna ribena atau air sunquick..insyallah hb akan naik sis..awal bookinh hb sa 9.8 lpastu naik p 10 lpas tu 11.2 n sblum bsalin 12.8

Baca lagi
VIP Member

Sy makan obimin+folic acid.. Walaupun dlm obimin dah ada folic acid tapi sy still buat tanbahan.. Sebelum ni check up hb semua cantik sbb tak skip ubat.. Last check up haritu kantoi dgn nurse hb turun sbb sy skip ubat.. Fikir kesian kat baby dlm perut tak cukup khasiat. Tak boleh fikir diri sendiri je.. Takut baby merajuk nanti🤗

Baca lagi

Ank k3 ni HB sy masa booking 10.8.. Skrg ni trun ke 9.5.. Dctor up dos ubat tambah darah saja buat masa ni. Ank prtama HB sy trun sampai 7.4. Masa tu dah msuk 6bln. Admit wad cucuk inferon 2 minggu. Cuba mnum air rebusan kurma cina. Sy sesuai... HB lbih drpd 12 smpai bersalin.

3y ago

Selalunya kurma cina / jujube dried fruit ada dekat supermarket biasa area rempah-ratus.

VIP Member

sy dulu time bkak bku pink 12.5 , ps2 strt trun2 smp La 9 ja , sy antu caffien , hari2 kna mnum teh ka nscfe ka c0ffee ka , sy c0nsume MKDI , smp la brnak HB mntain 12 ja , n best ny mkdi ni ank xkna jaundice even sy drh O+ 😬😬

3y ago

had ni sis

VIP Member

Sye mkn telur ja.. Tapi jgn selalu la mkn seminggu dua biji ja.esok nk cek HB mlm mkn kena masak betul2 jgn separuh masak pula... Alhamdulillah HB xpernah ada masalah.. Sekarang sye dah 31weeks HB takde masalah

Masa ngandung Hb kne jaga..kafein kne tggl dulu..sian kt baby.klau berterusan Hb rendah nnt ari2 dtg klinik cucuk punggung..lg sakit woo..dh pnh rse.ubat yg kk bg jgn skip.bkn sajer2 bg tu.

3y ago

Kerang, buah naga, daging merah, nak cepat peria katak blend minum. Tp sy tak sanggup, mkn buah naga je selalu 😅

Awak try buat jus peria, epal hijau & oren blend skali then bru minum. Hritu hb sy 7. Bila sy rajin buat tu, makan daging & hati ayam syukur alhamdullillah dekat2 brsalin drah naik 11

Sy pn hb rendah 9.9...skrg ni kne masuk ubat tambh darah 8 botol dlm masa minggu...esok last masuk ubat 3botol lg..kalu minggu dpan x naik hb xtau la mcmne 😔😔😔😔😔

Jgn minum berkafein dear.. kalo minum lg dia turun.. Cuba try mkn kurma,kismis buah2han ..Cuba try mkn sangobion ..hb sy aritu drop byk 9.2-12.1 balik..

Elakkan mkn organ dalaman seperti hati ayam untuk naikkan darah hb.. Nabi kita pun xgalakkan mkn organ dalaman.. Toksik