Masa tidur

mommy2 mcm mana urus masa tidur ye? hari hari pening kepala sbb tak cukup tidur. bila baby tidur rasa sayang pulak nak tidur skali sbb masa tu dapatlah masak, cuci baju dan sbgnya 😉suami tlg buat kerja rumah, tp kadang2 sian kat dia byk tlg saya.. dia sibuk kerja, malam tidur lewat buat keje, pulg kerja tlg saya pulak.. ke nak makan vitamin utk tenaga?

19 Balas

Say new mom. Anak baru sorang 3 months. Masa nak dekat bersalin dulu saya dah mind set siap2, bila ada anak tidur akan jadi tak cukup. Kerja bertambah. Sy working woman, a wife, a sister, a daughter and a mom. Tp alhamdulillah Allah mudahkan urusan n husband pn byk tlg. Nak adapt new life style akan ambil masa. Ada few kerja2 rumah yg boleh let go dulu, tak urgent, boleh buat esok lusa, hold kan dulu. Contoh pakaian. Kalau boleh hold basuh 2 ke 3 hari sekali, do it. Kemas rumah, tak perlu hari2 kalau setakat nk susun atur yg bersepah tu mgkin lah. Kalau nak kemas rumah thoroughly, sy pilih hari cuti/ hujung minggu. Saya akan kaw2 kemas rumah. Laundry day, vacuum, mop, lap barang2 rumah. Hari ahad kebiasaannya sy menggosok pakaian kerja termasuk pakaian suami (kalau boleh settle on sat then ahad is totally rest day or family time). Ada masa saya keluar juga berjalan every weekend tp sy ensure utk settle kn kerja2 rumah dulu. Kira keluar dgn family tu mcm self reward. Utk waktu tido, dulu sy selalu dengar tido bila baby tido tp tulah time baby tido tulah kita nak selesaikan kerja2 rumah. Dont force yourself. Go with the flow. Plan nak buat apa. Kenali diri puan jenis yg macam mana. Macam sy, sy akan plan aktiviti2 the whole week then i work the plan. If ada yg tertinggal or x sempat, don’t frustrate yourself. Do better next day. Pastikan malam baby tido lama. Siang bg dia nap few hours / times (ikut age juga). After every wakes up make sure baby plays eat and sleep. Mlm tido lama, tido yg berkualiti. Puan mungkin boleh mkn B complex utk supplement badan. Minum makan yg ckup.

mcm saya klau rasa sakit kepala sgt better tidur dulu msa baby tidur...tidur sejam je pas tu bngun masak n cuci baju..cuci baju msuk mesin basuh je kecuali bju baby cuci pkai tngan smbil masak selagi baby masih tidur tp cuci bju baby biasanya 2-3 hri bru cuci klau bab menyapu kemas rumah cuci pinggan mangkuk biasa saya buat time mlm klau ank x meragam so siang bleh la rehat sikit cuma masak n cuci baju klau ank meragam waktu mlm waktu siang jgk la kena buat tp slow² kadang² suami pun ada tolong lpas dia blik keja so senang sikit🥰

bab tidur, kalau letih sangat join je anak tido.. badan awk, awk boleh rasa, sakit kepala mmg ubatnya tidur je.. kalau kita sakit abis semua benda xboleh buat, sian anak sape boleh jaga perfect macam kita sendiri yg jaga kan hhehe.. cuci baju, sidai baju suami sy buat.. kalau sy sempat masak, mesti xsempat kemas anak dh bngun.. suami balik nmpk apa yg xsedap mata memandang tu dia la buat , melainkan dia tengok anak sy settle kan..

Since anak saya lahir dia mmg feeding every 2 hours. Malam dia mmg tak berjaga. Alhamdulillah. Malam dia tidur, saya tidur. Dia merengek, saya bagi susu and tidur semula. Kalau siang dia bangun main2 saya layan sekejap. Lepas susu dia tidur balik jadi saya buat la kerja rumah. Kalau dah siap, take a nap la

kalau wktu pagi ank tidur, sy buat kerja tu pun mana yg sempat lah. kdg2 ank tidur sejam sja. Kalau awk nk tidur ikut pola tidur ank yg paling lama. time tu tidur sekali dgn anak. mcm sy siang 2-4ptg wktu ank tidur paling lama sy sekali tidur wktu lain sy buat kerja. Malam je yg sy dpt tidur lena sikit.

pengalaman sy awal2 jadi mak mmg akan kurang tidur. tapi sy kena juga curi masa tidur masa anak tidur sebab kalau tak, sy tak jadi orang. bab makan/masak mmg sy masak masa sy larat je. kalau tak minta husband beli je kat luar.

kalau saya tido je dulu lpstu settle keje slow2 dont rush biasala ada ank kecik kan .. suami saya pun tlg jgk buat keje rmh , kdg2 dia yg masak .

cari waktu yg sesuai utk awak join tido.. cukup 1 / 2 jam jd dh.. lpstu bila anak tido plk utk round ke 2 atau 3 waktu tu pergilah sambung bt kerja

kalau saya pentngkn tdr dlu bgun tgok anak tdr bru masakk sebaik lah suami rajin boelh masak kemas rumah tu nk hrp bini sorng penat tau ade ank kcik