SEKADAR LUAHAN YANG TERPENDAM

Hi uols. Sorry sbb luah dkt sini. Sy pjj dgn husband, sy bru melahirkan baby hujung bulan 12 thun lepas. Sy fikirkan bila husband ada dekat dgn sy dia tlg jg baby. Tp tak! Masa cuti dia hbiskn ke game, tidur and makan je. Dia sggup bsengkang mata main game smpai subuh. Tp bila sy mnta dia tengokkn baby skjap, dia buat ancuh tak ancuh je. Kdg2 kalau dia malas nak pujuk baby tu dia letak dlm buaian and main game or tidur. Kdg2 dlm sehari sy tidur 2 or 3 jam je sbb tkut tak sedar baby tersedak or apa. And sy tahu org akn ckp, kalau baby tidur kita pun tidur skali. Sy tak dpt nak tidur skali dgn baby sbb sy jenis alert. Anak buat bunyi sikit sy trus trsedar and anak sy jenis slalu mengeliat waktu tidur smpai terbatuk. Mental sy dh tak kuat dh 🥲 sy tak ckup tidur, makan pun shari skali, and smua kerja atas bahu sy. 100% sy sorg je yg buat. Uruskan anak sorg2, masak, and buat kerja dlm rumah. I’m really2 exhausted 🥲

5 Balas

awak cuba luahkan apa yg awak rasa. selagi awak tak luah kan awak akan rasa terbeban. awak boleh jadi burn out. paling bahaya utk kita boleh jadi depression. tak semua lelaki akan faham kita. kalau kita sendiri yg tak bercakap apa yg kita rasa. masa luahkan kalau awak rasa nk marah, then marah je. jangan tahan. rasa nak menangis then nangis je. supaya husband awak dpt phm yg. awak penat. kalau masih xberubah juga, kalau dia ckp utk ada next anak awak kata xnk. sebab apa nnt awak emosi, fizikal & mental kita yg akan terganggu. anak ni tanggungjawab bersama. bukan awak kena handle sorg2. sy paham perasaan kita bila pjj dgn husband. sy pjj dgn husband dr 2019 start hamil anak 1st. sampai sekarang masih pjj. skrg baru habis pantang 2nd baby. alhamdulillah suami sy okay. macam sy buat sepanjang husband xde nk handle anak2. contoh baju dh basuh kalau larat sy lipat. xlrt mmg sy tinggal je. nnt larat sy buat. xperlu kita buat on the sport awak. kita pon perlukan rest utk diri kita. kalau bab masak pula. kalau awak xlrt masak xpyh masak kita order luar je. minta duit dgn husband. mmg tanggungjawab dia utk bg kita duit. bukan dr segi batin saja yg kena bagi. macam 1st baby sy dh setahun 10bulan jadi kalau dia main mmg rumah akan berselerak. jadi sy biarkan je dulu bersepah. ada masa nnt sy kemas semula. kalau kemas segera pon nnt baby sepahkan semula. jadi sy biar dia main. xperlu nk buat benda tu jadi perfek awak. buat setakat kita mampu okay. big hug for you❤️🌻

Hi sis saya faham sangat perasaan sis. Situasi ni lebih kurang dengan saya. Husband kerjaa shift. Saya penat jaga baby sebab baby sy high demand. Ada 1 malam tu dlm pukul 1 pagi baby still menangis taknak stop, pastu husb tidur tak endahkan baby. Sy pulak susah hati, sy pujuk bb sorang2 sampai menangis2 sakit2 badan sy tapi suami masih dengan tidur dia. Serious sedih sampai la satu hari saya mengamuk depan dia sebab sabar sy dah sampai limit. Sy jenis tak boleh luah depan2 cakap sebab sy confirm menangis. Sy whatsapp dia apa yg terbuku kat hati ni. Suami minta maaf. Dia sedar silap dia, then waktu dia cuti kerja saya cakap harini awak jaga baby seharian tau biar awak tahu macamana penatnya saya jaga baby 24/7. Geram saya 😅

Lama lg tak pjj? Kalau boleh planning dulu utk next baby. Sbb takut suami terbiasa awk handle anak2 sorang. For now brainwash dulu dia suruh jaga anak. Bab tidur tu, bg sy mmg ibu akan jd alert bila tidur dgn anak. Mmg xkn dpt tidur nyenyak tp bgs sbb kalau org lain confirm dh tidur terbongkang tak jaga baby. Bahaya jugak tu. Sabar ye nnt baby besar sikit insyaAllah awk boleh releks sikit. Beli baby chair awak…nnt dia dh boleh duduk boleh letak dia kat situ je time awk masak ke makan ke. Bab main game tu mmg kena suruh husband stop lah. Suami sy pun jaga anak2 tp bila main game tu mmg tak fokus anak. Better stop je

sbar sis,klau husband sis msih beperangai mcm tu.Sis sound terus.Org mcm tu kena bagi cakap,kita dh 9 bulan sarat anak.Sis ada hak utk besuara&suruh dia bantu sis tgokkan baby.Sis ugut dgn semampu.Ckp je,klau dia xtolong tgokkan baby&jga baby dok asyik main game,sis viral dia.Bagi dia takut je,Supya dia tau tinggi rendah langit.Klau msih xmsuk jugak,itu mmg dh bermsalah lh sis.Kena hadap jugak,nk xnak,terpksa bwa role bedikari jga anak.

luahkn dkt hsband sis.. klu perlu mngamuk ke mngamuk la dpn hsband bia dye tw sis da burnout