Bayi Tidur

Sy nak tanya mcm mne nak buat bayi 1month utk tak tidur sgt waktu siang, kdg tu kesian pulak tak bagi dia tidur sgt waktu siang..mcm pukul brape saya tidur harus tidur kan dia utk dia tidur lebih lama pd waktu malam, sbb waktu mlm kerap sgt terjaga..#firstmom #firstbaby

10 Balas

Bayi newborn memang akan banyak tido. That is the only way yg newborn baby needs to absorb, adopt and adapt dgn new environment. Newborn baby sleep the most utk they process the way of living. Nanti makin bayi membesar makin panjang masa berjaga. If nk play with them at the age of 1 month ni they can do much. Eyesight pun masih blurry, ears pun baru nk jelas. They cant play as much as 3 months+ baby. Yes newborn baby akan kerap jaga mlm it might because their tummy dah empty or need to change diaper. However, u can sleep train newborn baby like ajar them tido mlm and bila perlu feeding and change diaper, make sure light semua very dim. Lets them think is dark night time to sleep. During daylight, ensure they sleep in bright light / natural sunlight. So they know its daytime and short sleep.

anak saya dulu pun cmni sis . dia nk mmbesar tu, stiap bulan lain2 cara dia . anak saya dr dlm hari smpai da masuk 2 bulan siang mmg tidur je, malam start pkul 12-5pg berjaga . tidur kjap2 je . masuk 3bulan dia da start tidur skjap2 siang nd malam, mcm balance gitu . atas dr 5bulan baru dia tidur lena malam, bgun dlm 2x time nk susu . sabar yee sis . saya dr dlm hari smpai laa umur dia 6bulan tu mmg tak ckup tidur . 6bulan dia da start mnum susu formula, so saya ada la masa nk tidur . kalau tak still bersengkang mataa 😂.

1y ago

Hehehe sama 🤭

bby nak tidur biar dia tidur.. proses dia mmbesar.. umur sbulan smpai 3 bulan mmg xpandai beza siang malam. dia nk tidur ,dia tidur.. nnti nk msuk 4 bulan bru lega sikit..anak sy 3 bulan lebih pon tak tentu jugak waktu tidur.. tp skrg rutin dia 12 lebih bru tidur.. smpai la kepagi..bngun pun nk nyusu je..mula2 sbulan 2 sakit jugak sbb kita xckup rehat..kalau penat kne pandai cri masa untuk rehat..

bwk pusing2 jln. mcm sye bby bgun pagi pukul 8, mndi lepas tu bby tidur 8-10pgi. main dgn dia smpai pukul 12. n tidur 12-2ptg. bgi mandi. pukul 4-5ptg dia akn tidur kejap pukul 5 tu main smpai pnt kul 7 tu mndi. kdng2 mndi awl kul 6.30.. lepas tu mmg ank tidur smpai pagi esk. bgun bile nk susu je .. bt jadual utk baby tu. so kite ade mse utk kite

baby kene bnyak tidur. nnt tumbesaran baby bantut. 16-17jam utk bawah 3bulan. terjaga waktu malam tu normal. kalau xbg baby tidur siang, nnt baby jd letih. xbuat dia tidur lena pon malam2, buat dia lg meragam je sis. mmg ibu2 jd stress sbb anak selalu menangis malam, berjaga lama tgh malam. tu perkara biasa.

budk memg mcm tu..tp sy tk fhm knpa tk bg ank tdo wktu siang..sy lg suka ank tido wlupun skjp,dpt la sy relex2😄 ank sy jenis memg kuat tido..drpd baby smpai dh sthun..bngun pg,nnti tgh hri tido lg..kdg2 blh ptg pun dia tdo jgk..mlm memg tkda masalah,klau ttup lmpu akn tdo jgk..tkda nk meragam bgai.

Baby sy baru 2 bulan. Tapi sy perasan baby akan bangun 4jam sekali kalau dia terus tidur lepas susu. Sbb lapar n tukar pampers. Masa baru2 lahir pun mmg 2-3 jam skli bangun. Tukar pampers, bagi susu. Biar je dia tidur. Google lah waktu tidur bayi mengikut bulan.

Baby 1 bulan mmg kuat tidur. Kalau sy ajar waktu maghrib bangun.. Tp kdg ada jugak dy berjaga dr pukul 11 mlm sampai ke 4 pagi.tp waktu berjaga tu kdg². Bkn selalu..Baby nk belajar benda baru. 😊

Hai sis, nak tanya, sekarang baby sis dah boleh tdur malam? ...baby sy 2 bulan pun hadapi masalah yg sama huhu

1y ago

masih terjaga2 juga malam, tido pon sekejap2 dlam 2-3 jam je mcm tu, kllau siang okay je tidurnya..sy pon dah redha je lah..dah tu kerenah dia, harap nya lpas 3 bulan, rutin tidur dia okay

ptg2 jgn bagi die bangun lewat dri pkul 4 utk elakkan dia berjaga waktu malam.