Vaksin utk ibu mengandung

Mommy yg pregnant ada tak yg da vaksin? Saya dilema. Ok ke tak ye vaksin utk ibu mengandung. Dr saran kan apa ya?

14 Balas

Sedang kan yang sihat takde apa side effect lepas vaksin lebih ramai dari yang kena side effect. Ramai yg kata safe. Kalau betul2 concern, better personally gi jumpa pakar (pasal pregnant ni, obgyn), buat checkup betul2, and mintak pendapat pasal vaksin. I did that, unfortunately my condition isn’t promising utk dptkan vaksin, especially time pregnant ni. And I need to hold off until after giving birth. Plus I ada allergic dekat ubat2 mcm panadol and spotting yg tak tau sbb apa.

Saranan doktor biasa nya akan ikut condition patient dia. Tapi kalau nak ikut general, deme ni duk cerita cakap doktor imelda kata vaccine safe for pregnancy. So ambik je la vaksin. Tapi Kalau sis ada doktor better refer doktor sis sbb dia tahu condition sis mcm mana. Kalau doktor kk je mcm, susah sikit la nak go on sbb slalu bertukar doktor time checkup kat kk. Faham kan maksud sy?

okay sangat vaksin utk yg mengandung. mmg digalakkan pun kalau puan follow berita pasal vaksin ni. saranan doktor tu ikut la doktor yg puan jumpa. kalau masih awal (kandungan bawah 12w) ikut nasihat doktor. kalau dh 12w ke atas, terpulang pada puan. jangan tgk berita yg tk elok terus rasa tknk vaksin. sedangkan yg sihat tkde apa lepas vaksin lebih ramai dr yg kena side effect.

saya dah lengkap 2dos vaksin, puan. ibu mengandung x silap semua dpt pfizer☺️ kalau puan xnak amik dulu buat masa sekarang pun xpa, tp tgk tempat klinik jugak la puan. kalau blh dorang nk jugak puan lengkapkan 2 dos. ikhtiar jaga diri kt hospital nanti sebab kat sana lagi byk jumpa mcm2 penyakit😿 kita nk sihat lepas keluar dr sana. puan jaga diri ya❤️

Saya rasa doctor dengan kkm dah berbuih mulut tegaskan pregnant mommies kena ambik vaccine😅 maknanya selamat lah sis. Kalau awak kena covid time pregnant & tak vaccine, possibility untuk awak & baby meninggal tu tinggi. Saya dah complete 2 dose AZ, lagi pulak first dose masa 2 week, baby ok je

complete 2 dose bru tau pregnt 🤣.kalau doc ckp sis tak ada mslh utk vaksin. teruskan. bla kta vaksin , automatik baby dh ada imune convid. so baby pun secure jugak.

sy dh lengkap dua dos vaksin AZ. 2ND dose completed mggu 7. now alhamdulillah dah 16 week. so far alhamdulillah baby sihat n takde side effect apa apa pun.

3y ago

sis time cucuk vaksin tu sis bawa buku pink x?

1st dose masa bru kahwin. 2nd dose time baby 5weeks alhamdulillah lps 10weeks dapat tahu pregnant twin. Ambik lah vaksin 😂

3y ago

Tak bawak pun. 2nd dose diorg tak byk tnya, ambik je vaksin mcm biasa. Time tu buka buku pink pun belum. Sbb awal lagi. Tapi skrg dah ada. Baby sihat je lps vaksin. Better amik je, sbb skrg dah boleh berapa berapa weeks pun mmg doc suggest suruh amik je.

Third Dose - 16week above and below 35week.. more than 35week can pick option to withold and take after confiment.

Memang disarankan untuk ibu ibu mengambil vaksin. Boleh refer post post sebelum ni & rujuk doctor.