ubat

hi mommy smua, sya ad dpt ubt dri nurse 4jnis ubt folic asid, vit b, vit c, dgn iron tablet ... skrg sye preggy dh 9week , boleh ke kalau saya skip smua ubt tu kecuali folic asid dan smpai bile nk kena consume folic asid tu. saya tk boleh telan lah 3ubt tu mst klua blk smuanya. sbb tk than dgn bau ubt tu... sya try mkn sblm mkn pun mmng muntah... buntu ?????? sblm preggy boleh je telan ap2 ubt leps preggy ni. tkt tgok ubt ni trbyg2 nk muntah bile nk mkn tu dh ttup hdung pun tk boleh jugk ???? ad tk mommy yg sama mcm sya?

14 Balas

sama mcm sy sis.. sy sejenis yg mmg tak blh mkan ubat.. mse dpat 4 ubat tu sy cuma mkan folic acid dgn vit c je.. yg lagi 2 mmg tak blh msuk, bau pun da muntah.. doktor suggest iberet tp sy takleh nk telan jgak.. skarang sy beli ubat kt farmasi je, yg jenis chewable tu.. maltofer nama ubat tu, rasa coklat