ubat

hi mommy smua, sya ad dpt ubt dri nurse 4jnis ubt folic asid, vit b, vit c, dgn iron tablet ... skrg sye preggy dh 9week , boleh ke kalau saya skip smua ubt tu kecuali folic asid dan smpai bile nk kena consume folic asid tu. saya tk boleh telan lah 3ubt tu mst klua blk smuanya. sbb tk than dgn bau ubt tu... sya try mkn sblm mkn pun mmng muntah... buntu ?????? sblm preggy boleh je telan ap2 ubt leps preggy ni. tkt tgok ubt ni trbyg2 nk muntah bile nk mkn tu dh ttup hdung pun tk boleh jugk ???? ad tk mommy yg sama mcm sya?

14 Balas

Sy pun takleh mkn ubt yg kk bg . Confirm muntah punya kalu mkn . Last option sy ckp kt doc nk beli dr farmasi . Cari maltofer tp xde stock . Pharmacist tu suggestkan amik sangobion sbb lebih krg sama je cuma dos yg lebih tinggi skit je dr maltofer . Sangobion tu ada rasa vanila tp klu minum ngn air kosong bole bt sy muntah jgk . Ubat tu sy slalu mkn sblm tido slps mkn dlm 2jam mcm tu . Minum ubat bancuh sunquick tanpa gula . Alhamdulillah bole telan . Doc & nurse pun ckp bagus mkn sangobion niy sbb dlm tu dh complete smua vit , xperlu supplement lain dah. Cuma kena minum susu je . Result hb sy pun okay , cantik je .

mmng akan muntah kalau amik ubat kk. ikut steps nya. pagi bfore breakfast ambil iron bersama air oren then lepas sejam baru makan. lepas makan ambil vitb and folic acid(everyday jngn skip),lepas dlm 30 baru makan vit c. kalau sis tak tahan ubat kk try tanya doc ubat lain. saya time preggy mmng makan ubat kk tp lama2 lupa so saya ambil obimin(ada semua mineral + folid acid)..

4y ago

obimin ada 2 . sy ambil yg kotak pink. buku yg new tu. kalau tak silap new obimin lain sikit tp tak ingat apa .. boleh tanya di farmasi.

mkn mknn yg ade zat sama mcm dlm ubat yg nurse bagi then ok.. kadang dorang tau ape yg kita perlu.. kalau kita x mkn, payah kita.. mcm sy, zincofer sy x boleh telan then tukar obimin.. pn sama, x lalu nk telan ubat besar.. letak je atas lidah auto nk klua kn balik.. so x mkn.. but mkn mknn yg boleh naik kn hb.. alhamdulillah ok..

4y ago

yep.. pink.. tapi sy x mkn.. ✌😊 kalau zincofer wrne merah..

sama mcm sy sis.. sy sejenis yg mmg tak blh mkan ubat.. mse dpat 4 ubat tu sy cuma mkan folic acid dgn vit c je.. yg lagi 2 mmg tak blh msuk, bau pun da muntah.. doktor suggest iberet tp sy takleh nk telan jgak.. skarang sy beli ubat kt farmasi je, yg jenis chewable tu.. maltofer nama ubat tu, rasa coklat

Sy mmg kurang makan ubatan yg diberikan oleh klinik/hospital. Tapi sy konsisten makan Homeopathy set Salindah. Sepanjang pegnen 4 anak, semua sy amalkan. Alhamdulillah sangat mudah sewaktu bersalin. Asbab makan Homeopathy dan dgn izin Allah. Anak2 pun jarang tak sihat. Dan mudah sembuh bila sakit.

Terpaksa mkn juga sis demi baby. Sya pun sama mcm sis. Ssah sgt nak telan ubat jnis pil. Kalau mkn pndol sya tpksa hncurkan & cairkan 😅. Syukur la smua pil preggy ni jnis kcik² jdi dpt la tlan wlaupun ambil msa. Lama² ok la. Now, counting weeks for delivery ☺☺☺ .

Saya pon sama.. Sy dh 8weeks..dapat 4jenis ubat tu jugak.. Tapi bau dia memang takboleh nak telan.. Even xmakan ubat lg, lalu je sebelah ubat tu bau dia kuat sangat.. Saya selalu nak muntah jugak bila time makan ubat tu.. 😨Tapi bila pikir baby terpaksa tahan.

Beli ubat kat farmasi... Saya pun tak boleh bau.. Lepas makan ubat berat jer kepala.. Kdg2 muntah.. Tak boleh buat kerja apa.. Tahu nak tido jelah.. Tak mkan ok jer pulak.. Trpaksa tukar ubat...

Try sis makan before tidur waktu malam. Saya buat steps tu. lepas makan semua ubat2 tu, terus tidur. InsyaAllah takkan nak muntah ke apa2. Selamat mencubaaaa 🥰