HB low , main dkt 10 je

mcm mna nk naik kn hb,dh test drah n njis,dh iktihar mcm2, sy on ubat dri kk je 4 jnis tu, iron,vit c,,bco,asid folic..tapi sy ade mgadu dgn missy,klau sy mkn ubt iron tu jntung sy jdi laju..means tk sesuai dgn sy,td nurse bgtau ujian drh sy tinggi iron.so die sruh stop mkn ubt iron . mcm mne ye nk bg cantik HB

44 Balas

kalau saya mgandungkn anak pertama ni..masa trimester 1 tu hb low 9.6 jd doktor bagi iberet kena makan 2 biji shari.. second cek hb mnurun ke 9.4 kena mild anaemia..masa tu saya masih bkerja..jd mungkin kurang rehat makan pun tak tentu sangat tp rajin juga makan buah2 yg bole naik kn hb tp tak naik juga..so husband sruh rehat kat rmh je..jd suri rumah..baru la makan tjaga rehat pn cukup..masa tu saya start amal kan minum pati delima jenama gulsan pagi2 lpas subuh minum 2 sudu yg dbancuh dgn air suam..lpas tu jm9-8 makan sarapan & minum susu calla milk tu..dgn jarak 2 jam lpas minum susu baru saya makan ubat iberet yg doctor bagi.. alhamdulillah hb makin mnaik sikit2 smpai la skrg 8 bulan usia kndungan hb naik 13.4..

sy baru detect ada thalassemia trait, masa awal² preggy hb mmg drop, lepas tukar iberet bacaan makin naik, pastu sy amalkan makan buah naga, mlm sebelum checkup makn telur rebus, esok pg sblum checkup makan lagi telur rebus.. cuba la, mana tau membantu.. kalau x ada gdm boleh makan kurma, sy minum lazz susu kambing dalam tu dah ada extract kurma skali tiada gula tambahan.. sayur hijau pun jgn tinggal, add-on makanan lain juga ikan bilis, kacang kuda, bijan, hati ayam, kedondong.. cara makan ubat pun kena betul, gab 2 jam sebelum dan 2 jam selepas makan

9mo ago

oh ya, ikan pun pilih yg jenis ada isi hitam² tu mcm cencaru, ikan tongkol..kalau bosan makan ikan boleh makan daging, kerang, lala..

Sy pon sama hb suka main takat 10 je start drpd awl bukak buku pink smpai pregnant 7 bulan. Pdhal dh cuba mkn kerang, jambu batu. But lately ni naik 8 bulan hb sy naik 11 n lega sbb xkene drip cosmofer tu. Sy try jus mamariam but sy xleh bgi jaminan jus tu buatkn hb sy naik. But itu la yg sy consume 2@3 hri before check up n tgok2 bleh naik 11 n rse brsyukur sngt2 sbb sbelum ni hb always merah start drpd bukak buku🥺 Skrang sy dh 9 bulan. Doakn semoga urusan brsalin sy dpermudahkn nnti ye

sy haritu 9.8. after 2 weeks dah 10.4. sy makan maltofer 3 bijik minum jus oren. sy tkde GDM even dah 2 kali minum air gula so sy ambik je jus ornge peel fresh tu , mnum time makan ubat je. sbb ubat tambah darah ni nak bagi cepat serap dalam darah kne topup dengan vitamin C. so jus orange sy ada vit C , sy mnum tu je skli teguk. dalam masa yg sama sy makan vitamin C KK bagi dose minimum je. kalau awak GDM mnum je air apa ap yg ada vit C, contohnye air perahan limau tkyah campur gula.

9mo ago

Sy pun sama guna strategy ni. Sekarang 35weeks, mantain HB11, dah masuk safe zone alhamdulillah. Makan maltofer dan minum air oren tu mmg berkesan.

awak ada talasemia ka? ujian drh pon nurse ckp iron tinggi. sebab tu nurse suruh stop ubat iron. takut overdose. bahaya dkt awak balik. next punya step nurse ada kata x nk buat apa. mcm sy masa check ujian drh iron dlm drh normal. jadi doctor kurang kn dose ubat iron sy ambik. hb sy low sbb sy ada talasemia trait. nak suggest ubat pon xberani sbb iron awak dh tinggi dlm drh

Macam saya sepanjang pregnancy HB semua ok. Tapi masa mula mula mengandung nurse pesan cara makan ubat kena betul. Kena jarakkan 2 jam sebelum atau 2 jam selepas makan. Kalau minum susu pun kena jarakkan dari makan ubat. Selain ikhtiar makan jambu batu etc. Basic protein, sayur kena makan. Ayam, daging ikan ke mesti ada. Membantu juga dekat saya. InsyaAllah awak okay 🤗 harap selamat semuanya

Awk preggy bape bulan ya? Sy Hb pun low, buka buku 11.1 Now HB sy 9.5 😅 makin drop, mcm2 ubat sy dh cuba mkn, buah lah susu lah xada gak naik malah turun jew.. Tp pengalaman sy lah (ni sy preggy anak ke 3) mmg sy akan ada masalah HB rendah dr zaman preggy anak first, hormon kali.. Check talasemia 2 kali -ve Ferritin sy semua cantik Doc pun konpius kenapa HB sy xnaik 🤣 Sy skg preggy 6 bulan

9mo ago

Gulsan xboleh sis.. Sbb ada GDM 😂 Kandungan gula tue.. Sy ni di antara tengah2 jew Mkn buah pun gula sy naik 😵‍💫

Sis try minum susu kambing lazz.. sy minum dr start tau pregnant smpai skrg 37 weeks.. alhamdulillah HB sy cantik je.. gdm xde, gbs xde.. baby pn membesar dgn baik.. cube sis try insyaAllah sesuai dgn sis.. Tp bergantung jgk dgn bdn sis.. sis ade sakit lain ke before pregnant? Cube check pemakanan sis jgk.. Hopefully sis sentiase sihat ye..

Samalah saya. Dah pregnant baru tau ada thalasemia traits. Ni dah 38 minggu, hb saya 10.1. Paling rendah 9.3, paling tinggi 10.4. Doktor pon kata takpe je sebab kandungan iron dalam badan normal. Memang bacaan hb saya kat situ je. Dari ambik 2 biji zincofer dah tukar 4 jenis ubat tu pon masih sama. Dah try macam² supplement pon sama je

sya pn sama..mula2 buka buku cntik la 11.6..bila da checkup sampai 37 mggu mmg maintain je 10..puas la tukar ubat dari obimin, zincofer, maltofer, iberet pn tetap sama..last2 38 mggu sy bnyk mnum susu ducth lady kotak ngn air kelapa, smua ubat tue sy stop xmakn.. bila p cek, baru la naik 11.4 sampai la 40 mggu..