himommy nk tnya prnh mkn ubt iron tablet wrna cklat ni ke?sblm ni sye mkn ubt zincofer tk blh mkn😭

himommy nk tnya prnh mkn ubt iron tablet  wrna cklat ni ke?sblm ni sye mkn ubt zincofer tk blh mkn😭
18 Balas

mkn ni nnt najis jd hitam & sembelit. kalo bg obimin pun terpaksa top up dgn yg lain. pastu tukar pd Shaklee. ok sket. skrg try amway, Alhamdulillah. pape pun, kite kene experiment diri sendiri. kdg² ape yg org mkn, x sama dgn bdn kite. tp ubat kk yg 3 serangkai tu mmg sy x leh mkn.pitam 😅

3y ago

tulah.. hurmm

sya mmg makan ni..2biji, but sya makan time tidur..jam 2 atau waktu2 nak kencing pagi mcm tu masa perut kosong.. sbb hb sblm ni 10.5.. makan ubat kk dah oke balik 11.0..tpiz skrang iktiar minum susu kurma delima ar rayyan juga naik la juga hb 11.2...

kalau sis tak boleh telan.. mungkin rasa mual.. sis boleh minta tukar kat kk.. sy x boleh makan ubat ni.. akan muntah2 teruk dan pening.. jd sy minta tukar.. dr tukar ke obimin.. alhamdullilah..

3y ago

sy mula2 mkn zincofer tpi RSA nk muntAh tukar obimin phtu hb 11 ..terpksa tkr zincofer blik sbb mkn ni 12.8 hb.

Sis blh try Maltofer, sdp rs coklat. Kunyah2 je. Ni doc KK yg suggest sy sb dh 2 jns ubt doc bg dr KK xmembantu HB sy. Beli kt mana2 farmasi ada je

Sy alhamdulillah..mkn ubt kk bg..sume ok..ubat ni mmg bt najis jadi hitam..pstu kena byk mkn buah..mnum air msk n byk bergerak..bru x sembelit.

3y ago

ouh.. ok tq sis..

Saya pun sama, tak boleh lansung sebab bau dan rasa.. Saya ganti kan dengan Ferrovit, soft gel makan pagi dan malam

sye pnah mkn skali jdi loya sngt²..trpksa mkn jgk sbb zincofer hbis kt kk time tu..biasa sye mkn zincofer je

3y ago

ouh yeke.. sis blh trlan ke zincofer tu.. sy mkn asyik muntah balik...

Zincofer ada yang boleh ada yang tak sesuai.. sy sesuai dengan ubat ni..

sy pn xblh mkn zincofer , klu mkn mntah dgn skit kpla .. nurse tkrkn dgn obimin ..

3y ago

hemm sama la dgn saya tk blh mkan..

kalau xkena ... beli je sangobaion dgn maltofer.. sbb perasa coklat