Weight Gain.

Hi Mommy! Nak masuk 28 Weeks dah.. Ada tak mommy yg pregnant macam saya tapi berat sama je seperti sebelum pregnant? Saya tak kurus, berat 75kg juga.. Untuk baby ke-2 ni pun macam firstborn saya juga.. Takde alahan langsung.. Bulan puasa memang tak puasa sebab doktor risau berat tak naik langsung, check up 3, 4 hari sebelum raya berat turun 3kg macam berpuasa walaupun tak berpuasa.. So, jadi 72kg.. Lepas raya, sibuk makan lemang jadi naik ke asal iaitu 75kg... Sampai la sekarang gitu je.. Alhamdulillah baby okay, membesar dengan baik cuma berat saya yg tak naik2.. Kalau dgn firstborn dulu overall weight gain 8kg.. Yg ni kat situ je... Jom share cerita mommy2 semua!

17 Balas

Bestnya berat maintain.. Tp kalau berat baby makin naik shud be no problem kot.. Jgn berat kita pulak yg makin turun, tu yg problem sikit. Sy every pregnancy naik byk jugak. Lebih 10kg. Anak 1st masa booking berat 47kg, naik smpi 62kg. Yg second berat booking 55kg naik smpi 69kg. Yg 3rd ni berat mata memandang berat lg tuan yg pikul ni. Booking 62kg. Skrg 23mngu berat dah 67kg. Mmg nak kena sauna dlm pantang nti. Bg berat turun balik masa zaman anak dara dulu😜😂😂😂

5y ago

Sy pulak history baby makin bsr. Yg 1st 3.55kg, 2nd 3.8kg. Yg 3rd ni tak tau lah brp 😬

Sama mcm sy, sblm pregnant 48kg - 50kg standard.. Klu diet pun, kurang dlm 1kg je.. Time pregnant ni, masuk je 5 minggu, berat dah turun 3kg.. Tp takde alahan.. Makan pun sama je dgn hari2 biasa.. Skrg dah masuk 8minggu,berat masih jgk 45kg..baby bump dah nmpak, tp berat je tak naik..

Saya daftar buku pink berat 57kg. Anak kedua. Pastu kena alahan 4bulan. Berat turun ke 54kg. Now 25minggu slowly naik balik ke 56kg. Anak first haritu 38minggu 59kg. Belum pernah cecah 60kg sepanjang hidup. Risau jugak ni. Kawal makan. Amik beras yg tinggi GI

1-4 bulan dr 59kg turun pergi 55kg. Masa tu taktau preggy. Selera mkn xda. Morning sickness pun xda. Lepas tau preggy dr 55kg pergi 59kg. 4kilo naik sebulan. Skrg 27weeks maintain 59kg sbb kalau naik lepas ni kena jumpa pakar pemakanan 😂

Samaa. Masa puasa turun 1.5kg dari berat awal2 buat buku. Lepas puasa, naik balik 1.5 tu. So kire berat maintain je mcm masa takde perut lagi. Nurse takde bising ape pun. Asyik dok perasan je ni kalau tak mengandung, mesti da kurus 😝

5y ago

😄😄

Alhamdulillah.. Total weight gain 3kg je sepanjang pregnancy.. Siap overdue lagi, induce then cesarean kerana jalan tak buka.. Pregnancy end 41 weeks 2 days, bersalin pada 19 Oct 2019, jam 11:07am.. Baby Girl 3.23kg..

Wow.. Maintain berat eh..mybe ape sis mkn smue p kat bby, xp kat mumy dia.. Sbb tu bby berat smue ok kn.. Sy ni sblm preggy 45..20week aritu 49..rase cm naik lg ni sbb kuat mkn xkira time... Hri jumaat bru timbg lg..

5y ago

Tak minum susu pun.. Makan iberet folic, vitamin C, vitamin d, calcium je...

Saya time booking 38kg..msk 28w naik ke 44kg..sampai sekarang 32w, berat kejap naik 100g kejap turun 100g..tapi time scan baby 28w dulu, baby da 1.2kg & normal kata doktor..

sebelum mengandung berat 58kg, sekarang dh 30week berat 61kg.. bila scan baby ok je membesar seperti sepatutnya.. doc kata jgn risau selagi baby membesar.. 😂😂..

Hi mommy. Masa 1st born saya naik 15kg. 2nd baby saya naik 6.5kg je tp dua2 baby 3.3kg. So sy rs takpe kot janji baby naik berat hehehe

5y ago

Kan... Tu la.. Takde la susah hati pun.. 😊😊