Ubat hormone duphaston : Saya belom ade zuriat. Boleh ke makan duphaston utk kuatkan rahim?

2 Balas

duphaston bukan untuk kuatkan rahim. duphaston ni ubat untuk menyokong kehamilan yg terancam akibat pendarahan dan sebagainya apabila telah hamil. boleh follow dr imelda balchin kat fb, dia ada pernah share psl ni. nak makan saja saja mmg tak boleh, kena refer doktor

1y ago

betulll.. doc pakar o&g sy pn ada bgtahu duphaston ni sbenarnya bukan untuk kuatkan rahim, tapi just menyokong kehamilan. if kandungan tu mmg bermasalah, makanlah duphaston byk mana pun and bed rest lama mana pun, kandungan tetap akan gugur jgk. itu yg doc sy bgtahu la. sy just share je.

Saya lepas gugur, doktor suruh makan duphaston utk kuat kan rahim balik dan utk hormon juga. If ada bleeding masa pregnant pun doktor akan bagi makan ni juga. Ikut pada badan masing2. Apa apa pun, sebelum makan ubat ni. Tanya doktor dulu