Bila kena start makan Duphaston?

Hai semua. Kalau pernah gugur dlm 10w sebelum nie, next pregnancy usually Doc akan suruh mkn ubat kuatkan rahim Duphaston contohnya. Ubat ni start kena mkn masa masuk minggu ke brp sampai minggu ke brp ye? And boleh beli sendiri ke dekat farmasi?

3 Balas

you kena refer doc dulu baru boleh consume. jangan beli sesuka hati. kalau beli farmasi incase ubat yang doc bagi tu dah habis, baru you boleh beli farmasi. saya dulu macamni.

9mo ago

bkn semata ubat terkawal, tp ubat tu sendiri kena doktor yg bgtahu perlu makan atau tak. kena ada diagnosis dari doktor dulu. mcm sy dulu pregnant setahun lepas keguguran tak makan pun ubat apa2 utk kuatkan rahim. tp masa 8w ada bleeding, pergi emergency hosp doc ckp ancaman keguguran, baru doc bg ubat tu utk makan. tu pun 2 minggu saja.

Saya dulu doctor swasta keluarkan surat simple & cop sign suruh bawa ke farmasi baru farmasi bagi beli. Sebab stock clinic habis. Tak sure farmasi lain

9mo ago

sy sejak tahu ubat dekat farmasi lagi murah tuu yg nak beli sendiri jee heheh tp tulaa nak kena kena consult dgn Doc dulu jgk

apa2 refer doktor dlu