delay speech

Hi mommies, Mcm mana nk meransang anak untuk bcakap? Skarang my baby dlm 21 months. Suh panggil mak ayah xnk ekot..tapi kalau berlagu, ok je nk ikut ?..i mean, xclear, but we know it's her jam.. Btw, i live alone with my husband..xde family lain..and day time, my baby sent kt rmh pengasuh .bkn taska. Harap ade yg membantu. Thanks.

6 Balas

kl ank suka menyanyi or mnari... parents kna ikut dia mnyanyi sma2 ngn dia.. wat dia hppy.. ckit2 sis ajr la pggil mummy or ibu dgn nada mnyanyi.. sy ajr dgn cra camtu.. stiap kli tgk cter dia suka sy akn ajk dia mnyanyi dh dance ngn dia.. lma2 dia akn ikut.. kdg2 ank akn ajr kte.. kl ank sy suka tgk cter cocomelon or dave n ava... pasang kt tv dia akn tgk smbil bmain mainan dia.. n bykkan btnya n tnjuk binatng or pape2 je utk dia ckp... hntr kt umh pgsuh xsma ngn taska.. lbh baik sis hntr ank taska utk dia pndai bkwan dan biasa kn dia ngn org rmai..

Hi mommy.. Mommy dah refer kepada KK atau Doctor untuk assessment? Selalu cakap-cakap dengan dia. Cuba ajak dia cakap PA TA KA.. urut-urut dia bahagian rahang untuk lembutkan muscle.. cuma seeloknya refer kepada Dr untuk dapatkan input dari Dr..

Byk kn bebual ng ank, tnye laa itu ape ini ape.. pastu lyn skali ank nyanyi2 n dance, nty lame2 dia ikot ape yg sis ckp.. Dan make sure jgn ckp pelat2 ng ank..... 😊

Hi mommy, banyakkan bercakap dengan dia, buka tv bahasa2 tertentu yg mudah sebut, nyanyi sama2 dgn dia, guna simple word.

Rmh pengasuh tu ada bdk lain tak sis? Mungkin krg pergaulan kot.

Byk kan berbual