HB Low

Hi.. i’m 10w now and detected HB low around 11.8...how to increase HB... any suppliment can suggest to me?

13 Balas

Kepekatan hemoglobin (g/dl) wanita hamil • Normal: 11.0 • Ringan : 9.0 - 11.0 • Sederhana : 7.0 - 8.9 • Teruk : 6.9 kebawah Perbanyakkan pengambilan makanan kaya zat besi seperti ayam, sayur daun hijau, kekacang, hati, bijirin penuh, buah-buahan kering seperti prun dan kismis, kekacang, tembikai dan labu, bijan dan tauhu Biasa doc akan syorkan pil zat besi tambahan mcm saya amik obimin 1b + iron 1b. Sbb sy talasemia hb mmg bawah 10 - 9 shj.

u can check this link.. Its about anaemia.. https://www.ucsfhealth.org/education/anemia_and_pregnancy/

Try ambil vita lea shaklee.. Sangat membantu.. Sy guna n sy jual jugaa😁http://wasap.my/+60163231013

5y ago

Maaf..sy mmg mkn vita-lea dgn b complex tp still x naik juga hb sy....

Knpe pulak low? Sy tnye kk brpa hb normal bru sminggu lpas. Nurse ckp 11 n keatas normal 😂

Makan jambu batu 🤗🤗🤗 jambu batu bantu stabil kn HB, same like mee

5y ago

Dh amal... low juga.. hari2 makan jambu batu

11.8 its ok kan.. if under 11.0 bru dikira low

5y ago

Jgn lupa sntasa makan pil dibagi klinik tu.makan b4 tidur lebih bagus sebab kita xdelah nk makan apa2 lg lepas tu.khasiat pil dpt berfungsi dgn baik..

nurse kate hb low ke? biasa less than 11 baru kira hb low

Saya amalkan minum minyak kelapa dara je. Hb 13.1

Hb normal je... Bawa 11 baru rendah lah...

5y ago

Kat tempat saya kalau bawah 12 tu mcm dah low hb nya..

Limau kasturi baik untuk naikkan hb😊

5y ago

Oh yeke? Ada yg kata xelok plak amal limau suam... berasid