normal ke tak membuang selama 5 hari? saya rasa saya membuang seminggu sekali je 🥲 saya now 21 weeks

mommies tolong saya, saya sembelit teruk time pregnant ni. saya ada rasa nak berak tu tapi tak boleh nak keluar haih. macam mana ya. terseksaaaa sangat2. ada any tips tak selain makan ubat? kalau boleh saya nak elak lah makan ubat2 ni. risau kat baby.

15 Balas

sya paling² pun 2 hari sekali.. kene minum banyk air putih. lebih kurang 1.5ltr ke.. kalau DPT 2ltr pun boleh..buah² n sayur² pun kene mkn bnyk.. mkn betik , Pisang , dragon fruit utk senang lagi membuang .tapi paling penting tu air putih kene minum bnyk..

saya ada masalah yang sama start masuk trimester 2. macam macam try tapi tak ok. lepastu saya cuba setiap hari mesti makan oren/limau, dan kismis. alhamdulillah lawas. kismis tu buat lawas inshaallah. kalau sis takda gdm, boleh try amal kismis.

Mummy, makan buah oren banyak2 insyallah senang membuang. Pastu boleh cuba Nona Roguy Herbal Phyto Cleanse. Sangat2 berkesan. Saya makan tu, memang auto rasa nak membuang & paling penting dia buatkan najis lembut & senang keluar.

sy telan zincofer memang sembelit teruk. kena makan yg pedas amat baru boleh membuang. tapi lepas tukar ubat ke iberet baru boleh membuang mcm biasa

boleh try kopi O jgn pekat sgt...Sy minum terus buang..masalah sembelit teruk jugak...tp jgn minum selalu n jgn minum BYK...

Mmg susah nk berak.. Try Pagi2 mkn salad,tomato, Telur hncur, Mayonis.. Mmg lps tu berak.. Kalau sy la

Tak normal sis, byk toxin dlm bdn pn xelok.. bykkn mkn buah atau sayur dn minum air utk lawas...

xnormal. try makan pisang betik ke, yg pnting mnum air masak yg ckup

Banyak mkn sayur dgn buah.. Contoh buat naga, betik.. Pastu byk minum air..