Constipation

Sy baru masuk 7 weeks and 1st baby, tapi dah 3 weeks sembelit teruk. Perut rasa tak selesa, mcm kembung byk angin, kalau buang air besar, susah kalau keluar pun sakit ya amat dubur, berak berdarah. Kalau rasa nak membuang, kadang angin je. Selalu kentut je. Siapa mommies pernah rasa sembelit at early pregnancy? Ada effect tak kt baby, risau nya ☹️

10 Balas

Saya pun ada alami masa 6 weeks smpi 8 weeks sis kerap kena sembelit 3 hri baru dpt itu pun paksa sja sbb risau lma2 simpan.. Sa tya mak dia kata cuba minum susu Anmum perisa asli syukur lepas minum esok dia sa membuang smpi skrg da 11 weeks ok da x sembelit da cuba mummy minum, Tpi susu Anmum x boleh minum lma2 sa nanti baby masuk 15 weeks nk stop Anmum nk tukar susu lain sbb takut naik berat byk☺️☺️

Sy pun baru 7 weeks. Lepas tahu pregnant adalah 2-3x buang air besar sangat mudah juga. Masa awal nk kluar mmg mcm keras, lpastu trus lawas 😅 Mungkin pemakanan juga. Lepas sy tahu pregnant tu, sy mkn buah tembikai, roti air masak. Mungkin itu juga antara mudah mmbuang. Hehehehe (tak makan nasi, sbb tekak tak kena)

Rezeki xsama....lain padang lain belalang...doa usaha tawakkal.. Mcm sis...8thun bru dpt zuriat sndr...thun ke 6 akk n husband decide ambik anak angkat...alhamdulillah anak kitorg adope dh pon 2 thun 7 bln...momy pon skrg tgh pregnant 26weeks....rezeki anak...alhamdulillah...

Pil tambah darah sbbkan sembelit tpi sgt penting so kena minum air byk, makan sayur n buah, yogurt krg gula.. Sis jgn biar sembelit lama byk toksin n boleh berdarah anus...jumpa doktor mgkin boleh cadangkan probiotic yg sesuai dgn Sis

Sis try mkn Sunquick..sy dlu awl preggy pon susah nk mmbuang.. Bahaya taw sis klu sembelit teruk smpai berak brdrah.. Sy try mkn buah Sunquick tu jdi lawas najis kluar cair je.. Sbb bt kita sakit perut nk mmbuang mcm biasa

Minum air masak byk2.. Sy dulu pun sama.. Kuar drh bila buang air bsr.. Bgtaw nurse, nurse ckp tu effects dr ubt yg kita mkn.. Mmg tak boleh buat apa2 kecuali minum air byk

Banyakkan mkn syuran, buahan and air masak sis.. Saya Alhamdulillah dh msuk 4bulan preggy nie takada masalah sembelit...

pegi cek kt hosp.. dorg bgi ubt sembelit.. kalau biarkan nnt ada mslh buasir.. lg susa nk bsalin

5y ago

alhamdulillah.. semoga semuanya di permudahkan 🤗🤗🤗❤️

mkan lebih sayuran dan buah,benda biasa sembelit masa preggy

5y ago

dulu masa preggy makan byk pisang utk elak sembelit

Minum air banyak