Sekadar nak meluah 😒

Sye skrg pregnant 23minggu.. salah ke sye nak g scan baby? Sye dh booking oppoinment Dari bln lepas lg.. siap bgtau awal² pd suami ckp nt bln 11 nk bt details scan... Time tu dia ckp ok je . Tiba harini sye ingtkn dia lg skli ckp ahad ni ada scan baby, tp laju je dia ckp "halahhhh duit takda!!" Dgn nada tinggi.. Terkilan nye rse 😭😭depan dia jgk sye menangis..selama kwen sye x pnh mtk brg mahal2, bahkan baju pun x tergamak nk suruh dia beli yg mhl2... Tp kalini sye mtk nk g scan baby je tu pun xdpt... Allahuakbar.. skrg pun tgh taip sye menangis.. kecewa nye rse. Sye x mrh tp sye btol2 kecewa.. lps dia nmpk sye menangis td dia ada ckp.. nk pegi, pegi jela ahad ni.. sye jwb pulak " takpelah dh cancel dgn klinik tu" dia ckp "lahhhh pegi jelahh" Nth la.. sye dh btol2 cancel dh booking tu.. takde hati dh nk g.. rse mcm dia x ikhlas pun. Skrg tgk muka dia pun sye xnk.. penat rsenya sbb sye byk berkorban utk dia.. sye dahulukan byrn pgsh ank, duit mngaji ank.. sementara dia dpt duit.. smpai kn sye xde duit nk beli apa2 yg sye nk. Ni bila sye mtk bnde kecik je tp dia blh jwb dgn nada mcm tu sye btol2 terasa 😭😒 Maaf kalau coretan ni panjang sye xde tmpt nk meluah.... Luah pd manusia pun blm tntu ada yg fhm. Baik sye diamkan je . Ade rezeki sye nt ada laa.. sye hrp satu je, moga2 anak sye sihat dlm kandungan ni.. ingt nk jmp dia ahad ni tp xde rezeki.. xpe laa sye redha.. sye cuma nk mtk kata2 semangat dr kalian.. Dan minta kalian doakan sye dan juga baby ye.. terima kasih ❤️

6 Balas

awk tau kewangan laki awk mcm mne x? sblm buat appointment ade bincang date dgn die x? ade bincang dgn die psl hrga? dua minggu sblm dh ingt kan dia. atleast, die boleh prepare duit. dh kalau ahad nak pegi, jumaat bru bagi tau, tgh xde duit pulakk, mana nak cekau duit cik kak syg. kena pulak kalau belum gajii atau gaji dh habis. tgl nyawa2 ikan. fhm awk nak tau keadaan bby dkt dlm tu, tpi kena fhm kewangan husband jugak. tah la. sye jenis yg nk buat booking ke appointment ke semua duduk sblh dgn husband bincang, date scan hrga scan semua bincang even klinik mana pon sye bincang dgn dia. ikut kemampuan husband. nnti die sendiri ckp masa gaji ingt kn dia asing kan duit siap2. kalau die rasa hrga tu mahal sgt, die sendiri ckp nnti die x mampu suruh crik hrga murah sikit. cuma 1 je sye nak pesan, kalau kite tgh gaduh dgn husband kan, tolong sgt jgn sebut apa jasa kita dh buat selama kawin, ape yg kite korban kan sepanjang kawin nii. bukan ape, ustaz ade pesan, kalau kite dok ungkit jasa kita pengorbanan kita segala pahala pengorbanan kita jasa kita semua langsai. yakin bby kite sihat, membesar elok dkt dlm. dulu pon xde scan detail la 5d 6d sume ni. ade 2d je dlu. tapi anak lahir sihat je. mmg zaman dh berubah, tapi kalau kekangan kewangan, nak buat mcm mana kan. kalau xde mslh kewangan xde mslh nk buat. ikut jela scan dkt kk. nnti 28w scan lagi dkt kk.

1y ago

sokong sis !!!! selagi xda keperluan untuk buat detail scan..tak perlu pun…scan dekat kk pun dh cukup terperinci kalau ada masalah doktr or nurse kat kk sendiri yg akn bgitahu kita..selagi kk ckp baby sihat percayalah…KK adalah klinik yg paling terbaik dan teliti dari swasta yaa🤗..kalau rasa ada duit lebih nk buat detail scan baru pergi buat…simple jaa🤗..

saya doakan semoga Allah murahkan rezeki sis. harap sempat la sis buat details scan tu sbb maximum smpai minggu 28 je boleh. sbb nnt baby dah besar sgt susah dh nk ukur2 sume tu. InsyaAllah sempat lg tu tggu sebulan gaji. sy pun kdg2 byk je terasa dgn suami tp byk sy ignore je sbb xnk stress. sy just lepaskan stress bila dia tido sy nangis la senyap2 atas katil smpai tertido huuu. klau boleh pinjam sikit dr family or adik beradik or kwn rapat cubalah. pastu pergi buat dkt sonobee. kat sini antara tmpt scan plg murah sllu org rekemen. klau klinik lain rm100++, kdg2 kt sonobee rm80 je haaa. moga Allah permudahkan urusan kita nak bersalin nnt. jgn sedih2 n stress sgt ea. pesan kt suami siap2 plg awal 2 mggu sblum nk gaji tu haaa. mggu nk gaji pesan je setiap hari xpe. pastu jgn merajuk lama sgt taw. elok2 ea korg 💕💕

1y ago

tq sis ats komennye.. actually husb dh mtk maaf. dia sedar dia slh Dan dia bg alasan dia bergurau.. ok la sye mls nk pnjgkn hal sye diamkan je..bergurau ke tak tu Allah jela yg tau.. tp xperlu smpai ckp xde duit sbb bila2 mse Allah blh tarik rezeki tu.. lgpun sye nk bt ni utk kebaikan kami jgk. anak dia jgk dlm perut ni.. bg sye x sesuai la nk bergurau smpai mcm tu. nth la mybe sye ni je yg sensitif lebih..

dulu kn sy pn pernah nk buat detail scan yela first baby kn excited lain mcm nk tgok keadaan Dia. tp bila fikir blik psl financial cukup2 mkn sy cancel. then serah kt Allah je semua tiba2 mcm da takde rase nk buat dh sbb fkir Kang klau buat nnti dibuatnye Ade ape2 kt bby risau emosi terganggu. Alhamdulillah anak pn da setahun lebih sihat takde mslh. follow checkup kt kk je pn okay. InshaAllah sy doakn semua dipermudahkan untuk sis Dan husband and ur bby too. jgn stress jgn sedih lma2 nnti bby pn sedih.. sape je tak pnh terasa dgn suami dlm hdup rmhtgga ni sis . smua pnh cuma org taw dgn taktaw je. kuat ok.

xpe, insha'Allah boleh try buat hari lain..sy pun dari 23w nak buat detail scan sekali lagi tapi sampai sekarang 26w sy x terbuat2 lagi,..ini disebabkan beberapa hal yg x dapat dielakkan dan kena utamakan hal tersebut sbb melibatkan hal dlm pencarian rezeki suami(pengangkutan)..insha'Allah bila ada rezeki lebih nanti sy akan buat scan ikut usia...kdg suami nie x ckp kalau dia ada msalah lagi2 duit..yg penting saling tolak ansur dan memahami...

semoga sis dan BBY sis sihat2 selalu dilindungi dari segala bara bahaya aminn ya Rabbal Alamin 🤲🤲🤲🤲

scan la kat kerajaan kalau tahu diri susah janganlah demand sis kne faham suami jugak keadaan macam mna

1y ago

setuju dgn anon kat atas ni. suami kena ada rasa tanggungjawab. detail scan tu penting kot. tambah bagi ibu2 yg kandung anak dlm perut ni. bukan demand ye, sbb tak mahal mana pun. kalau kata tak berapa nak mampu tp paksa nak bersalin swasta tu ye boleh kata demand. tp benda2 keperluan basic gini bukan demand.