Vitamin

Hi mommies, sy tak boleh makan vitamin yg KK bagi ni. Sy makan je muntah, mmg tak sesuai. Next appointment 31st ni. Boleh ke selama sy tak makan vitamin ni sy makan acid folic je? Risau mcm baby tak ckup vitamin. Skrg 13wks

Vitamin
179 Balas

Ubt ni mmg ade effect nausea, vomit, kkdg headache.. Tp kne ambik.lps mkn.. Sy pnh x serasi.. Tp bagus ubt ni naik hb.. Sbb kandungan die lg tinggi dr iberet n ferrous.. Tu yg dr tunjuk kandungan zinc dlm ubt.. Minum air oren jus.. Insyaallah ok

Mcm saya dulu tak boleh makan zyncofer nie ,after that nurse tukar ke iberet folic. Alhamdulillah makan tuu okay jaaa. Baik tanya nurse terus, call pun boleh. Jangan tunggu appt. Sbb vitamin nie nak bantu pertumbuhan baby dalam kandungan.

Sy pn trmntah klau makan zincofer.. Mnta tukar ubat..dpt obimin.. Atau minum dgn air masam.. Cntoh jus limau kasturi.. Sy slalu mnum dgn air ribena.. Ok je xmntah.. Elakkan mnum susu/kopi/teh dekat2 dgn time mkn ubat ni.. Nnti sia2 je mkn..

same ngan kita. kalau xleh makan, bagi tau nurse nnt dia sarankan kita ubat lain.acid folix still kena makan tp fungsi dia xsama dengan ubat merah ni. Cam kita kunyah Maltofer je..sedap..rasa coklat. tuk bg Hb cantik n tuk tambah sel darah merah.

4y ago

boleh sis😁

Sama mcm saya..makn ni je muntah...dulu mkn wktu pg sblm sarapan..lepas mkn ubt biakn jap pastu sarapan terus muntah..tp sekrng saya tukar..mkn mlm mcm biasa dulu...pastu sblm nk tdur saya mkn pil tu..pastu terus tdo..alhamdulillah ok...

Sis boleh sis. Sis mcm sy juga tu. bukan sis xblh mkn. tpi bby tu xnk terima tu. sy dlu pun mkn ubat yg mcm sis punya tpi asyik muntah so doktor sru sy mkn ubat Iberet Folic. so sy mkn smpai lahirkan bby. bgus. xda muntah2 sudh..

X blh.. nie kena ambil compulsory for u n baby. Vitamin nie bagi tambah darah mummy n baby so please dont skip. Petua ambik vit iron ni, sebelum breakfast minum dgn oren jus or air suam. Kalau ambik lps mkn for sure u muntah.

Saya pun mkn zincofer jgak bnyak jgak skip sbb x blh telan..saye bnykkan mnum susu kurma..lpas tu tukar ambik asid folic dgn vitamin B ..mnum dgn sunquick jgak..hrtu cekup pun hb dh kurg sikit tpi mseh ok lagi..

Saya pun makan ubat ni.. sis makan ubat ni minum dgn oren sunquick..InshaAllah takkan rasa nk muntah.. bancuh oren sunquick tu jgn letak gula tw,klu sis tak makan langsung nanti HB sis tak cantik..

Memula saya makan obimin, lpstu kk tukar zincofer. Tapi muntah walaupun saya makan sebelum tido. Dia ttp terjaga gak nk muntah 🤣. Lpstu tukar obimin balik, lpstu doc suruh amek maltofer sebab obimin xberapa kuat.