Vitamin

Hi mommies, sy tak boleh makan vitamin yg KK bagi ni. Sy makan je muntah, mmg tak sesuai. Next appointment 31st ni. Boleh ke selama sy tak makan vitamin ni sy makan acid folic je? Risau mcm baby tak ckup vitamin. Skrg 13wks

Vitamin
179 Balas

Hi sis. Sy pun makan pun muntah sis. Sy g appointment minggu lps, sy mmg mkn folic acid. Konon2 nak hbiskan dulu folic acid baru start zincofer. Check hb 9.3g/dl. Folic acid xckup sis. Kene mkn zincofer. Masa g appointment time tu 15w(3m+). Setiap kali sy makan sy muntah. Mula2 mkn dgn susu. So big no ye, dia akn halang penyerapan ubat. Sebaik2nya dgn air oren perut kosong & waktu yg sama. Sy skrg pun wlpn mkn dgn buah oren pun sy still rasa ok. Tp kdg2 rasa xsdp bdn mmg muntah. Tp alhamdullilah boleh tolerate. Cuba jg sbb buat utk baby. Makan zincofer dgn air oren / buah oren. Pilih laa nak mkn sblum tdur lg sng dlm pkul 9 ke 10. Bnykkan minum susu. Semoga membantu.. Minggu ni sy nak kene minum air gula utk 1st time. Harap2 dipermudahkan

Hai sis, sy pun last month dpt zincofer from kk sbb hb low. Makan 2/3 hari terus muntah teruk. Mula2 ambil waktu pagi. Badan xblh terima. Then tukar waktu malam bfore tido minum dgn air sunquick pun masih xblh. Xsampai 5 minit terus muntah. So sy ikhtiar minum juspatidelima gulsan. Sy minum ni pun sbb baca dri pengalaman preggy women utk naikan hb..Alhamdulillah 3 hari lepas next checkup hb sy dah naik. Nurse pun tau jus tu sbb ramai minum and bagus. then nurse ada tukar obimin buat sementara utk maintainkan hb. Tapi kalau badan xblh terima dia suggest suruh beli maltofer di farmasi. Sbb senang rasa coklat. And keep makan folic acid ,minum susu and jaga pemakanan. Bahaya sis kalau hb kita low. Ada risk pd ibu dan baby.

Sm sy pn xle nk mkn. Cuma sy tkr amk maltofer. Xnaik byk pn tp menten 11 jap tru 10.7.. xpuas ati skg sy amk iron kk koko tu 2bji pg 2bji mlm+vit c. Dose sy adjust sndri. Sok cek cmne. Sbb iron ni xde mslh mkn tlbih dose dia akn kua mlalui najis dan urin jgk. Jgn kurang je efek baby. Lg 1 care sis amk kene btl. 30min sblm mkn atau 2jam lps mkn..kdar serapan dia akn kurg klu amk xikt care tu. Dan nk brkesan amk dgn vit c suplement. Jm tu ckp better amk supplement dri buah sbb serapan dri buah lmbt. Either mkn vit c dl bru ubt tu atau slps tu. Prlu hisap bkn telan. Dan tmbhkn dgn diet tgi iron nk2 syur hijau. Sy hrp hb sy akn naikla sok😋 sis xle skip iron prlu mkn utk tumbesaran bby kndungan. Tau. Gud luck😘

Saya pun sama sis..mula tak boleh makan zincofer ni..try mkn pg muntah,mkn ptg pun muntah..tapi ia antara vitamin yg terbaik kk bagi..sebab bukan ada acid folic mcm² lagi dlm tu..nurse sya suh sya mkn jgk..die kta cuba la..n nurse sya suh sya mkn btl² sebelum tido..pas mkn trus la baring buat tido..in sha allah mula tu mcm mual jgk tp next day alhamdulillah ok..sya dari awl pregnant smpai sekarang dah 35 minggu..dr satu hari sekali..masuk 7bulan nurse suh mkn 2 hari sebiji..sis boleh cuba.. 💪💪

Cuba call kat kk and tanya pd doktor yg bg vitamin kat u.Mn tau doktor blh bg u nasihat kat u knp u perlu mkn vitamin.Mcm i ari tu i x mkn ubat cairkn darah,ada turun darah.I x mkn langsung beberapa.lps tu i call kkmm and ckp dgn doktor.Lps tu doktor minta i and husband i dtg jumpa doktor utk bernasihat knp i perlu mkn ubat cairkn darah,i bg kat doktor i akn mkn utk baby kami.I bg kat husband yg kita bt semua ni utk baby kita ok. Husband pun ok.Skrg masalah turun darah dh x ada dh.Setiap u mkn cuba u doa pd tuhan.

5y ago

Jgn ingat yg setiap kali rasa nk muntah. Yg perlu u ingat baby u x cukup vitamin. Sbb tu doktor bg kat u. U kena baby dlm kandungan u skrg. Apa yg u bt utk kebaikan baby u juga.

Kandungan zincofer tak sama dengan acid folic. Momy perlukan lebih zat besi utk pertumbuhan cel darah merah sbb baby makin membesar dan membesar. Kalau momy tak cukup cel darah merah, itu lah yang menyebabkan HB rendah, anemia, darah cair dll. Kandungan yg sama/lebih kurang dgn zincofer ni obimin, iberet, maltafor (sedap, rasa coklat). Mungkin boleh rujuk KK utk dpt khidmat nasihat. Semoga Allah beri kesihatan pd momy & baby.

Sy dulu mula2 dpt zincofer.. Dlm masa seminggu mmg teruk muntah.. So lps seminggu tu terus gi kkia minta tukar ubat lain dpt obimin.. Obimin ok tp hb cepat drop so doktor tukar pi iberet then baru naik 12 ke atas.. Iberet mmg pening mual tp tak smpai muntah.. Lepas seminggu makan iberet tu dh ok.. Sy makan semua vitamin sebelum tido tanpa minum jus.. 2 jam lepas dinner..

Akak tak pernah mkn ubat ni..sbb tgok feedback kat sini ada yg muntah2 pening2 tu yg tak berani nak mkn..akak beli obimin prenavit kat swasta.doktor pernah tanya mkn tak ubat ni akak ckp tak mkn sbb sya mkn obimin kat swasta.hb pun maintan tak pernah turun.prenavit tu mmg lengkap semua so doktor ckp klu dah makan prenavit tak yah lagi mkn kk punya ubat

Ini ferrovit / iron vitamin utk membantu menambahkan darah. Klau tak mkn nanti kurang darah lagi bahaya. I 1st time mkn byk vitamin and besar2 lagi I tukar masa mkn ubat pagi ke sebelah malam so I tak pening, ngantuk ataupun muntah. So I boleh bawa tidur and rehat terus. So far OK. Kalau tak tahan bagitau je kat doktor. lain orang lain pembawaan.

Sy pun mkn pil ni jgak. Kdg² susah nak telan🤣. Tapi hari tu sy rasa tak selesa klu ambik pada wktu pagi aftr bkfast. Jd sy tukr wktu pengambilan pd wktu mlm. Ok jugak. Takda rasa mual. Alhamdulillah. Lpas nurse bagi after 2weeks sy ada app balik hb dh ok. Lpas ni harap2 hb makin ok. Sbb lately ni sy asyik rasa nk pitam. Risau jgak jadi apa2.