Vitamin

Hi mommies, sy tak boleh makan vitamin yg KK bagi ni. Sy makan je muntah, mmg tak sesuai. Next appointment 31st ni. Boleh ke selama sy tak makan vitamin ni sy makan acid folic je? Risau mcm baby tak ckup vitamin. Skrg 13wks

Vitamin
179 Balas

Klu hb pn biasa ok bleh mkn folic acid je..beli frmasi rm2..sy pn mcm tu memg mkn je zincofer muntah..mkn folic acid je g check up dh hb trun plk😰😰..nurse dh bsing knape xbgtau awal2.dh xdpt stiker putih😢

Saya pn mcm Tu,,,pstu saya makan je ikut mana yg saya boleh,kalau nurse dia sruh mkn lps 2j makan tp saya x boleh,muntah,,lastt2 saya makan masa mkn nasi,tak.pun minum sunquick pn mmbantu nk cntikkn hb,,

Mcm sye pulak mmg kene amek selepas makan.. Kalau amek sebelum mkn pening kepala smpai xlarat nak bangun then muntah air.. Tp kalau lepas makan then consume ubat ni Alhamdulillah ok... Ikut pada badan jugak kot..

Sqya pun tak boleh makan zincofer ni. Saya beli iberet folic kat farmasi. Alhamdulillah hb cantik je bila makan ubat tu. Sis tak boleh tak makan terus pil hematinik. Nanti hb drop, bahaya kat sis & baby

Try mintak dgn nurse, tukar dgn obimin.. X pun, beli dkt farmasi, maltofer yg kunyah or kemam tu.. Dia rasa mcm coklat.. Sy dulu pun x leh mkn zincofer.. Sy tukar mkn maltofer, pastu tukar ke obimin..

Sy pom mkn vitamin ni jgk.. 3 bulan dh telan.. Dlu mkn pgi je muntah pahtu tukar mkn mlm stgh jam seblom tido..mkn ngn air ribena.. Pahtu trus tido xbgi ubat kluar dah😂skrg boleh telan dh xmuntah

Saya mkn y nie ok je..masa mula2 mkn 1bji 1ari..nie nk dekt hjung2 hb kurng ckit jd kna mkn 3bji 1ari..nsb la sy nie jnis blh je mkn ape2 jnis ubt, x munth tp jnuh la tiap2 ari kna mkn byk bji 😅

Kne tukar ubat. KK akn suruh pergi beli sdri tp beli make sure complete bcomplex folic acid vit sume. Minx misi KK suggest ubat elok utk dibeli. Have to makan ubat ye.. Kesian baby nk mbesar

sy xboleh telan ubat ni .. telan je sakit kepala . Dpt dr kk . bila x mkn hb turun . last² sy ke kpj mintak ubat lain dr dokter sana .. alhamdllh blh telan . harap² hb elok lahh . huhuuhu

klau yg ni tk naik jgk hb lepas 2 kali check up aku tukar iberet beli dkt klinik biasa atau farmasi ada jual. i tukar mkn iberet alhamdulillah hb naik nurse pun ckp continue je dgn iberet