Vitamin 4 Serangkai

Salam, nak tanya.. Kkia memang dah tak bagi ka vitamin yg dalam pic ni.? Kandungan sy dah 4 bulan, tp kkia bagi sy folic acid ja dari awal pregnant. Ni first baby, sy tak tahu. Sebab sebelum ni kawan-kawan kata semua vitamin ni wajib makan.

Vitamin 4 Serangkai
29 Balas

Hai awak..saya klinik kk tebrau johor bahru...dia bg folik asid je..langsung xde ubat lain..scan baby pun lama dah xscan,apatah lagi cek hb..xpernah skli..saya balik kmpung baru ni..klinik desa kmpung saya mngamuk katanya knapa xbg ubat ..sdgkn org mngndung kna ade vtamin dia..ni ubat saya dah nak abis entah la diorg bgi ke x...cek hb pun last di kmpung je lama hari tu...entah lah..mcm mana sistem klinik disni..xpaham

5y ago

Kk biasa scan msa kndungan 7 bulan dgn dah nak besalin... tp kalau kita saja nak tngok bby tu boleh pergi klinik swasta... kalau xd mslh... diorg xkn scan...

sy pn msa awal2 pregnancy aritu nurse bg folic acid je...bila tnya knapa 1 jnis je nurse tu ckp awal lg..yg ni pn dh ckup..sdangkn msa prgnnt ank 1st ngn 2nd dlu nurse trus bg 4 serangkai trus..mnggu lpas p check up kndungan dh msuk 16 weeks br diaorg bg 4 serangkai ni..tu pn sbb sy yg tnya..mb lain klinik lain plak sistem dia sbb prgnnt dlu sy p kkia lain..

Spttnye ada Folic acid, B complex,vitamin C ngn iron. Tp kalo diorg xbg atau mmgkn stock diorg kurang bole bli sndr kat farmasi ubat nama Iberet Folic. Dose dy lg cukup dr yg klinik KK bg n lg bagus dr Obimin. Sye strt mkn Iberet folic lps kk area sye asyik xde stock ubat 4-serangkai tu. Misi kk tu yg recommend Iberet folic kat sye.

5y ago

Haah...farmasi ada... :)

sy dpt folic acid, iron tablet dan b complex.. tp sy bab selera mkn xde mslh.. so xnk amik ubat b complex da, xminum gk.. folic acid je sy slalu amik stiap g kkia, iron tablet pn on off..sbb hb kdg2 je turun😅

klau zincofer. iberet. obimin.. smua vitamin dh ad dlm tu.. wlaupun mkn shari sbiji tp dlm tu ad byk vitamin.. sma jaa.. sis mkn jaa 4 serangkai nie.. bgus utk bby n ibu

sy dpt obimin yg kaler merah..dlm tu dh ade sume vit termasuk asid folik..pelik tu sis sptutnye bkn stkt asid folik sis kne telan..sbb bby perlukn vit2 lain tuk mmbesar ng sihat

Lbh baik sis konsistem vit 4 serakai tuuu..elokkk..sy menyesal sbb bnyk skip mkn vit tuu..sbb time preggy alahan teruk..skrg dah bersalin pon hb drop lgi..

5y ago

Yaka sis.. Syukur alahan sy tk teruk n tk panjnag. Hb sy nurse kata tiap bulan cantik.. Mungkin sbb tu kot kkia tk bagi ubat2 tu semua.. Tapi, tk pasti laa.. Cuma yg sy risaukan skrg, berat dri first weeks tk naik2 n baby kecik. Org kata vit 4 serangkai ni dri kkia tu elok utk tmbh berat badan. Tp sy tk penah dpt punn.. Nk beli kat farmasi takut pulak.

Sy awal mkn 4 serangkai.tp xblh nk mkn sbb hb rendah ms msuk 6 bln. Sy tkar amik iberet smpai skrg dh 8 bln lbh, Alhamdulillah hb dh ok 😊.

mse 11 mngu kkia bg obimin, mse 23 mnggu tukar pada ubat ni smue sbb HB low, tingkat kn dos ubat2 tu, sbb obimin ade smue tu cuma dlm dos yg cikit.

5y ago

ye kod, sbb nurse kate tngkatkn dos nak bg Hb cntik, lg 2 mngu kne checkup balik, obimin dah include smue tu, kalau xde mslh n boleh telan obimin, continue obimin je

Vit 4 serangaki ni rugi xmkn. Sbb ade function dy yg tertntu. Slame sye amalkan mse pregnant hb sntiase cntik. Mommy n bby pon okey je sllu.