vitamin c?

doktor dh bg sy buat zincofer, dan dalam tu ade vitamin c jgk kan? then takpe tak kalau sy makan jgk suppliment vitamin c blackmores yg 1000mg tu? blh overdos ke sy? kalau makam zincofer org ckp xyah makan dh folic acid.. so kalau vitamin c ni ?

5 Balas

sis jgn ambil byk sgt sebenarnya cukup dgn zincofer tu mcm nurse/doktor kt kk sy cakap dalam zincofer tu ada semua yg diperlukan. takut nt overdose. better sis makan zincofer tu dgn jus buah mcm oren utk bg penyerapan iron. ambil buah buahan yg kaya dgn vit c.

setiap org bdn dia lain2. mcm saya mkn zincofer sahaja still tk membantu. mkn lebih buah2 sayuran pun tak membantu. kene tambah dgn suplement lain jugak mcm vit c. yg penting kene bykkan minum air masak. supaya suplement tu larut dlm bdn.

jgn taksub sgt dgn vitamin itu ini 🤭 apa yg klinik bagi tu mmng dah sesuai dgn keperluan ibu2.. vitamin klau overdose bukan bagi manfaat dah, jd benda lain nanti terutama masalah buah pinggang or jantung

Apa2 nak consume vit atau ubat, kena refer doc sis. Sy makan vit c dari kk pun yg 100mg sehari. Kalau dah habis, nurse suruh makan buah2.

5y ago

Takut terlebih dos kan kalau vit c yg 1000mg tu. Sbb sy makan 4 jenis vit tu. Tapi vit c tu 10 biji je dia bagi huhu

zincofer dah lengkap smue vtmn utk ibu mngndung. #26Nov20  #TAPSuperMoms