Alahan Loya First trismester

ibu² ad petua tk nk kurngkan rasa loya ni? saya dh msuk 7weeks 5days hrnie.. sblm ni loya juga cuma boleh lagi makan nasi.. Harini loya dia bukan biasa².. Dr pagi sampai skg pun still loya. Makan satu suap je.. Bila makan rasa nk muntah balik.. Nak makan ap pun tk lalu.. Lalu minum air je.. bau org potong bawang ke, bau org masak apa2 pn saya dah loya teruk.. org sekeliling cakap saya ni mengada², saja buat2 alah..diri sendiri yang bole kawal katanya. Kalaulah sy boleh kawal..saya dh kawal..tpi nk buat mcmana🥲 #anakfirst

14 Balas

saya ada petua tapi berkesan dengan saya. saya baru tahu pregnant waktu puasa lepas. puasa yang ke13 saya start loya mual muntah dan kosong perut. berhenti puasa. saya dan suami berjauhan. so keadaan tu berlarutan sampai malam raya. disebabkan saya rasa sengsara tidak tahan. husband saya baru balik dari pjj. saya minta dia bercakap pujuk dengan anak bagi mami makan untuk baby cepat besar dalam perut dan baca alfatihah dan 3 qul untuk anak dalam perut. alhamdulillah esoknya sis makan sepuas puasnya. lagi satu, kalau boleh sis. bangun pagi. cari makanan. jangan lambat lambat. itu sebabnya perut kosong dan mula mual. terus makan dan duduk jangan terus baring. minum air suam. tapi itu hari saya sempat minum gas. syukur tiada apa apa. tapi key saya nak bagi tahu makan sejurus bangun dam jangan tungu perut lapar kosong baru mahu makan. makan saja. dan kalau tidak tahan hidu bau. tolong letak mask or selendang or bantal kecil tu minyak kapak yang pedas untuk dihidu. asal orang masak cuba jalan keluar dari dalam rumah tutup hidumg pakai tadi tu.

2y ago

sama satu kalau tidak larat nak masak dahulu minum milo or nestum panas dengan biskut ya. take care sis. 😊

Kesian awak,sy masa 6-7w sakit kpla,pening,muntah,mkn pula kna makan luar,x suka makanan yg sy masak sendiri..bau body spray hsbnd pun sy x suka,skit kpla truk,xda morning sickness yg ada nightsickness..sy dan minyak kapak berpisah tiada,kena cium tu untuk tidur,bila dah masuk 8w smua mula bkurang,skg dah 9w4d,sy cuma rasa nak muntah lpas makan,lps makan sy kena duduk sejam dua baru boleh baring ..klu x sy akan rasa nak muntah..xda cara lain jalani sj..nnti akan tiba masa semua akn slowly hilang..semoga cpt hbis alahan..

2y ago

Kalau sy,utk redakan rasa loya sy makan yg masam2 dan bnyak makan buah,tp bdn lain2 kn,dah 10w ni alhamdulillah semakin ok cuma masih rasa makanan x hadam,lepas makan rasa mcm makanan tu x turun ke prut,rasa mcam dia stay dkt dada pun ada,tp bila dpt sendawa rasa senak tu kurang sikit..

sama macam saya hari tu alahan. loya sepanjang hari bukan pagi ja. saya nak tido pun kena muntah dulu 1 round baru boleh tido 😁. saya cuba buat air sunquick tanpa gula minum ja bila loya tak tahan. bab orang mengata tu abaikan je sis. dorang tak rasa mungkin tak faham situasi alahan ibu mengandung ni. bukan boleh kawal atau dibuat buat. kalau boleh kita pun taknak alahan. bukan senang nak lalui alahan ni. mencabar bagi saya yang pertama kali rasa ni

sy last week at 10 weeks, paling teruk. pakai mask sentiasa sbb tk blh bau org masak. makan tak selera lgsung. tpi paksa diri sbb nnti lapar. bila lapar perut masuk angin. nnti sakit kepala. nak muntah. makan sikit2. tpi sentiasa make sure perut tk kosong. sy ambik apple sebiji kalau lapar. then oren. fuh bau n rasa masam tu memang menenangkan.

Macam saya 38 minggu sekrang pun still morning sickness & loya .. saya beli veloxin dekat farmasi untuk kurangkan loya sebab saya kerja F&B .. boleh tahan sampai pukul 5 lepastu jadi balik .. ada hikmah kenapa lama jadi morning sickness lama dokter cakap .. kena enjoy & jangan stresss

Saya pun mmg alahan tersangat teruk. Bau bawang tumis semua tak boleh. Nasi semua mmg tkleh. Tapi sejak raya ni, balik rumah mak. Makan masak masakan mak, tiba tiba blh makan. Nasi semua lalu. Bykkan mkn asam asam time mual. Alhamdulillah dah ok.

First tri dulu sy pun mcm ni. Loya, muntah muntah. Mkn asam or buah lg tkleh masuk. Inform nurse kk nanti dia bg Veloxin (ubat tahan muntah). Minum air suam byk byk. InsyaAllah loya makin kurang. Semoga dipermudahkan urusan!

Sama lah , sy mmg tak boleh makan nasi sebab tak lalu dgn lauk ape jenis sekalipon , sy makan aiskrim masam dgn buah je yg boleh tp paksa jugak makan benda2 berat sikit utk makan ubat

saya dah 9w .alahan teruk..p hospital masuk air ... alhamdulillah boleh dah makan nasi ..kalau tak ...air n makanan langsung xleh masuk ..munth ja ..tapi masih rasa mual2..

saya pun teruk alahan. berat sampai drop. sekarang dah ok sikit. saya banyakkan makan buah.lagi2 epal merah.bila makan epal merah perut saya xmeragam n xde rasa loya