Bukaan 1cm

Hi mommies semua. Nak tanya, macam mana nak cepatkan bukaan ye. Bukaan dari semalam 1cm je. Rasa sakit pun tak ada lagi. Cuma semalam warded sebab baby kerap mengeras je. Harini dah okay. Dah buat squat, ketuk ketampi, jalan itik, mencangkung lama. Sama je.

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

kalau x bnyk gerak sngt kdg tu pandai jln bukaan tertutup balik. hehe.. sbb sy prnh terbaca artikel ker blog tu , ada saja cara utk tutup balik bukaan pintu rahim, disarankan bt kndungn blum matang lh.. tapi bukn sy nk sarankan ni ya😅 jadi kalau ikut pnglmn sy sendiri, mungkin dlm 4 - 5 hari mcm tu akan ada kemajuan bukaan cm tu jadi 4cm. ni menurut pnglmn sy sndri. prnh 2cm tpi doc suruh pulang suruh bykkan brjln. jadi sy dalam tempoh 3 hari lah d rumah tanpa tahu dah berapa bukaan. malam hari ketiga tu juga lh sy x sabar2.. senja tu p hosp, skli baru 3cm. nurse seluk2 jadi 3.5cm sbb sy ambil pilihan utk masuk wad. malam tu jg pecah ktbn baru lah jm 3 lebih pagi beranak.🤭🤭

Baca lagi

Dh buka 1cm tu x lama msti akn buka jln.. sy pn 38 mnggu 1 hri tanda2 xde lgi cma ada jgk rsa bby mngeras tpi sy x ke hsptl.. sb xde turun tnda ape2 lgi.. seramm lah nk bernk 😂 lama xbernk hmpir 13 thn😩moga kita smua di permudh kn lah yew..

2y ago

sama lah sis. saya pun kalau jalan rasa macam baby nak turun sangat dah. kena tampung dengan tangan bawah perut kalau nak jalan. kaki pun sakit sakit dah nak berjalan beria

sama lah...saya since 27/10 haritu baru 1cm bukaan...dah buat macam2 sama jugak...9/11 kalau bby belum bersalin kena warded...mintak jauh lah dari czer,ada sebarang tips boleh share?

Dh smpai due ke sis.. Xpela baby belum nk kluar tu.. Nnt dia msuk ubat bg cpt bersalin. Sbb jln dh bukak kn

2y ago

Oo yeke.. Sy esok serah dri dh ckup 40week gdm plk. Xleh lbih hari.. Kena brank pksala.. Huhuhu

VIP Member

Teruskan senaman tu semua. Selain tu, try makan nenas.

help me