Macam mane nak naik kan HB?

Hi mommies ?Saye preggy 24weeks masalah nye HB saye makin low...Saye dah makan Maltofer, Jambu batu 2 biji 1 hari, Kerang, Sayur2 hijau tp HB makin low...Ade suggestion lg tak untuk naik kan HB? Ade yang suggest jus mamariam to macam takot nak minum...takot effect ape2 dekat baby..

21 Balas

Sama la sy hb low. Mkn laa apa2 still low. Ni dktor just tnggu kputusan thaleasmea. Moge xde laa hmmm.. sbb dia ckp klo ade mmng mkn apa pon xkan naik. Tp sy mmng xde keturunan tu. Haish.. ubat kt kk tiap hri mkn siap dh dia bgi double hematenic pon xnaik jugak. Jambu sayur bayam kerang sume bedal still sama low. Dh xtau nak wt apa dh. Hmm smpai 2mnggu skli kne pi cek up.

3y ago

dah sis sume sy dh buatt. cara ubt pon dh mkn btul. mkn2 tambah drh pon dh siap triple ubt tmbh drh sy kene mkn still low gak. dh cek thaleasmia alhamdulillah takde. hahahaha sy dh selamat bersalin dh. lpz beranak bru hb naik elok blek🤣🤣baby dh 4bulan lbih hehe

Sy mkn maltofer sbiji shari kdng2 tk mkn, hb drop 11.2 ..lpas tu sy minum susu lazz kurma, mkn kurma, kismis, kcng badam, kdng2 mkn ikan bilis.. 11.6 ..mngu ni sy ade try mkn buah naga ari ni chek 12.0.

Makan x ubat yg KK bagi..contoh mcm iberet or zincofer. Klu tiap2 hari makan InsyaAllah HB cantik..sbb sy checkup KK mmg tiap2 bulan dpt iberet..Alhamdulillah setakat ni HB sy ok..jgn skip ubat je

Sy pun drop hb sy 8.1.. balik klinik tu trus cri pati delima n jambu batu.. pastu amalkan mkn kurma atleast sebiji pun xpe pg n mlm.. harini sy check up dh naik 11.1.. trkjut nurse🤭

Saya 3 3 ank hb ok. X penah low. Tp x taw lg no 4 ni. Sbb x pergi buat buku pink lg. Tp masih amalkn mcm mngndung dulu mkn kurma, minum susu kurma, madu & pati delima.

Dulu sy gitu jugak..stress hb makin low... sy makan iberet pastu banyakkan makan bayam brazil dan daging..alhamdulillah hb sy dari 9 naik smpai 11

Sy minum tamar cocoa tiap2 hari . Hb naik mendadak sampai 13.4 . Selalu paling tggi pn takat 11.7 je . .ubt yg nurse bg tu telan tiap2 hari .

Sya amalkn jus dailymom/delima & sarang buru g.. Buah jambu batu pon bgus.. Alhamdulillah baru 2mggu amalkn hb naik dari 11 ke 12..

Cuba makan ubat2 yg klinik bagi sekali dengan air oren. Saya ikhtiar cara ni. Alhamdulillah hb saya naik

Syg amal vitamin c , yg kota pink tu . 6bulan ke atas baru leh mkn tu . Alhamdulillah dri 11 ke 14 hb sy