HB makin hari makin rendah

Ada siapa siapa macam saya ke? HB makin lama makin rendah. Last check up 8.2 sahaja. Sebelum ni 7.9. Makan iberet asyik muntah muntah. Last sekali doctor suggest maltofer minum dengan sunquick kosong. Kalau tak naik jugak HB terpaksa diwarded kan dulu. Segala macam cara dah buat untuk naikkan HB. Jambu batu, delima, kerang semua dah. Masih juga sama. #pleasehelp #firstmom #firstbaby

9 Balas

sy hb pling rendah 9 . ritu cekup 11 . sy mkn oren sbiji hari hari, iberet tiap mlm bersama sunquick ksg hari hari . dan tak lupa jgk mkn vit c . alhamdulillah 2 mggu mkn naik hb . sy mkn pati delima gulsan jgk tp tu pun skip skip . kdg mkn kdg tak . sy mkn jambu batu , kerang hb jd mkin drop . so sy tukar jambu ke oren . mkn mmg tak jaga laa . smua bedal . bila jaga makan .. dan fokus utk naik hb je . jd mkin drop . mybe sbb dok pkir hb hb je . bila tak jaga mkan , mkn coklat, mnun kafien elok pulak naik hahaha.

Saya masa mula buka buku pink. 11.8. Lepas dari tu terus menurun tak naik. Tukar ubat. Saya sejenis tak makan daging, kerang. Tp cuba juga makan. Makan ubat dgn sunquick. Masih sama. Dr decide utk masukkan ubat direct ke darah. COSMOFER. Skrg bacaan hb baru okay. 11.0, 11.7. Skrg dr bagi result dna, sy pembawa thalassemia. Tawakkal je lah.

maltofer cuba kunyah mcm tu je jangan dengan air..kawan sy nurse suggestkn kt sy aritu sbb sy hb low jugak then buat mcm dia ckp kunyah je mcm gula2..2biji..then amalkan skali dgn pati delima..tp pati delima tu sy minum pagi...maltofer sy amalkn mlm before tdo..Alhmdulillah Hb naik walaupon xbyk

kalau saya belum pernah sampai 7 lagi..paling rendah 8 je. ..itu pon doktor bagi ubat iberit ...mkn 2 bijik..tapi saya x bolih mkn pon. ..kalau mkn saya akan jadi pening...bila saya x mkn....saya ok..je...cuma saya banyak mkn daging,sayur2 dan lain2 lagi....walapon hb saya hari itu 10.04

Assalamualaikum sis sy bukan jual mamariam.. tp dlu masa pregnant ank ke 1-3 mmg ade masalah hb ni.. slalu xcntik tp Alhamdulillah dgn izin Allah sy ade juga amalkn mamariam.. hb sy cntik Alhamdulillah cuba laa sis..

Kalau makan zincofer telan nn AYAQ sanquick kosong..insyaALLAH naik..saya mnggu lepas 11.5..semalm cek alhmdllh 12.4..tapi kena rajin makan sayur hijau..saya suka makan bendi rebus..

saya pun sama jgak mcam awk hb drop ..klau naik pun skit jaa tapi masih jgak bwah 11 ..sya kena mkan maltofer sampai 3biji sari tu pn hb tetap mcm tu .dah xtau nak mkan apa dah

haritu HB drop dri 11.6 ke 10.9..lepastu sy try amalkan makan kurma 1 biji pagi, 1 biji malam..Alhamdullilah naik balik jadi 11.3

Saya pun hb rendah kadang 7.8 kadang 8.2 tapi sebab thalasemia, dr memang cakap normal untuk saya