Milk booster

hello mommies, pls suggest milk booster apa yg okay? sebelum tu i already done power pumping, marmet, minum oat and air longan dates tp macam tak berkesan walaupun mmg keep bagi df. pls suggest milk booster apa yg ok? can be any supplements or apa2 air/makanan/sayuran. tq in advance!

15 Balas

sy mcm awak jgk masa dlm pntang . pam dpt 2oz je . susu ni ikut demand baby . anak sy mmg bole minum 2oz je masa sbulan . skrg dah nk masuk 3 bulan . bru dia bole minum 3oz 4oz . dan susu bdn pun akn bertambah . skli pam bole dpt 5-8 oz tp lepas sy makan pill perancang susu jd drop . sy stop pill . dan amik nufiya omb (rebus punya) . so far susu dah makin bnyk dri drop hritu . truskan dbf . mkn je apa yg awak suka . sy makan je smua ..jnji buat sy hppy . bnykkn minum jgk ye . insyaallah susu meriah nt . jgn strss strss tau..

Kadang bukan semua milk booster serasi dgn kita sis, kalau nak mkn yg organik tu yg ada red date, kat shopee tu rm 1. Rebus minum. Suplement ni risau sebab bahan dlm tu kita tak tauu apa yg diletak. Awal2 berat baby drop tu normal, lps sebulan drop kena check cara lekapan betul tak? Baby ada tongue tie tak? Kekerapan df tu berapa lama? Mlm baby menyusu tak? Sy rasa byk nk kena troubleshoot.. Elok panggil LC jumpa depan2 utk masalah sis ni..

Milk booster tu mcm scam pon ade sbnr nye 🀣🀣 kerapkn myusu je sis. Nnti inshaallah susu byk dgn sndri nya. Klau pump lg strss sbb kte thu susu kte sikit. Awal2 pantang dlu pon sy mcmtu. Last2 xpump lgsg. Bg je susu dkt anak sejam skli. Kejap2 pon xpe. Now dh 2bulan. Berat pon naik nk dkt 5kg. Awl lahir 3.2kg je. Stress jugak kdg asyk kne myusu je tp lame2 ok laaa 🀣 gd luck sis. Semoga dpermudahkn

Awak ada stress tak? Pemakanan ok tak? Cuba makan makanan yang buat you happy. Buat benda2 yang you happy. Sebab susu badan ni, akan stimulated by our glands. Kalau awak stress susu tak cukup, stress susu takde, one of the factor jugak dear. Sekarang anak umur berapa bulan? Sekali pump berapa oz dapat?

5mo ago

hii, saya yg tanya tu. anak harini baru genap sebulan. checkup kk harini, berat dia drop. dari 2.9 turun 2.7. takut susu tak banyak pun boleh je factor jugak. and tiap kali pump mmg sikit. kalau buat power pumping tu, dapat 2oz saja selama 40 minit :’) sebab tu saya nak cuba milk booster yg lain. and emosi tu taktahu lah, sebab still dlm pantang kan. ada jugak stress sikit tapi takdelah sangat pun. tapi saya akan cuba kawal emosi. hopefully it helps lah. for now terpaksa campur dgn fm sebab mmg stress sgt checkup baby berat dia drop. so nak cuba naikkan berat dia untuk dpt berat ideal. and sambil tu nak ikhtiar untuk perbanyakkan susu.

awak stress ke? paling utama awak kena control level stress awak. awak penat, awak tak sihat, awak sedih, awak marah pon boleh mempengaruhi milk production awak. mood awak kena happy & enjoy semasa menyusu & mengepam usia baby awak? apa yg buat awak rasa susu kurang?

5mo ago

bukan susu je awak tanpa nama yg kita kena tengok. kena tengok juga polar tido baby tt. okay tak

As for me, anything that makes me happy is my milk booster. I would control my stress, not to get tired enough because it will effect my milk production. Oh ya! Ice cream, any kind of milks, any kind of salads are my milk booster too.

5mo ago

Betul.. if rse rase down or stress sblum df baby tu makan laaa ape2 yg bt u rase happy.. milk booster beli mahal2 pon kdg2 xdk funtion pon..

Minum banyak air sis. Sy amalkan horlick. Almost everyday minum. Tapi skrg terlebih supply pula. Pastikan size pump tu sesuai dgn sis. Kdg2 pump tu mempengaruhi juga. Apapun, stay happy sis. Jgn stress2.. 😊

Sis df ke? Saya DF baby je so pump lepas baby minum mmg tak dpt bnyak sbab baby dah minum dah. Tp kadang pagi awal pagi rasa breast berat sbab baby xminum masatu dia tido. So masatu bila pump mmg bnyak kluar.

setiap org lain, kna trial and error. tapi mostly kna jga mknan sihat, seimbang. make sure minum air ckup2. sy ada juga amik vitamin yg blackmore utk pregnancy and breastfeeding tu.

maybe awak stress sis , klau mommy fully df mmg pump x dpt byk , mcm saya pantang mmg fully mood happy susu pun meriah , try jaga emosi mesti ok 😁