1st trimester

Hi mommies, nak tanya apa makanan yang sesuai utk orang yang ada gastrik? Sebab ada baca yang kalau pregnant pn lagi la kuat berangin and kadang2 jadi pedih ulu hati. Dah lama tak gastrik, tiba2 gastrik balik😓

8 Balas

Masa hamil, simptom biasa pedih ulu hati tu. Mkn kerap tp kuantiti sikit. jngn bg perut kosong ya. minum air suam perlahan-lahan. kurangkan / tak pelu mkn pedas, banyak gula, berasid. kunyah makanan hingga lumat. sy pun ada sejarah gastrik. Doktor nk bg ubat gastrik, sy x nak sbb sy boleh jaga pemakanan saya. InsyaAllah. Semasa hamil, ada je angin2 tu, Tp x teruk sangat. paling teruk rasa ada bola pingpong kat kerongkong ni.. saya tarik nafas dlm2, minum air suam perlahan-lahan. ha.. sendawa. lepas tu banyakkan gerak; senaman ringan , streching yg sesuai kehamilan atau berjalan 15-30 minit sehari. terkentut2 dan sendawa bila riadah ringan tu. lega

sy x ambik mknn y beryis..berasid..buah2 or sayur y berangin n sejuk..pedas..berlemak..brminyak..coklat..sy ambik mnumn y suam2..klu nk sejuk blh siket2 tp jgn ambk ais..mkn biskut kering y ade cmpuran bijian..oat,seed..kurma..klau blh mnum ssu kmbg pn ok..mkn jgn bnyk tp ambk kerap spya perut x kuarkan acid..better jgn mkn mknn y keras utk d hadam..sbb usus lmbt proses..last mkn elok sblm maghrib..klau rase lapar ambk y ringan..ape2 pn kne bergerak snm sikit spya usus pn blh bt kje n kuar kn angin..pnglamn gastrik n angin y teruk

Selalu jugak kena masa pregnant dlu..sy amalkan roti bakar garing/hangit kosong & air suam..lepas tu elakkan minum susu bt sementara waktu..makan x boleh skip..bangun awal alas perut dgn roti ke biskut ke..minta suami urut2 lembut belakang badan bg angin keluar & sapu minyak angin dkt area pinggang & pinggul & area dada ulu hati..tp jgn yg panas sgt..sy dlu pakai tiger balm yg biasa tu je..lepastu jgn makan pedas..selain dr semua tu sy berdoa & berserah pd Allah swt je..

3y ago

Boleh tp jgn kuat2..urut2 manja je..😂 tp kalau x brani better jangan😂 wc dear. Hopefully diberi kesembuhan dgn segera..yg penting jgn skip makan walau x lalu sekali puj sbb 1st trimester kan? Mkn yg lembut2 pun ok..❤️

Sama. Sy amek gaviscon tp tak kerap& makan sikit je kuantiti sy makan 2inci dari panjang pack gaviscon tu. Esoknya kalau rasa berangin lagi sy letak minyak angin pada perot tp jgn letak pada bahagian baby. Sis kena kerap makan isi perot walaupun kuantiti sikit. Sbb kalau lambat makan sikit mmg masuk angin.

Saya masa first trimester perut angin, pedih ulu hati, sembelit and kdg2 rasa mcm kena gastrik. Sedangkan saya makan kerap. Bila dtg je penyakit2 ni saya akan buat oat before tidur. Alhamdulillah dia akan okay sikit.

Gaviscon sis tapi sy tak tahu cara pengambilannya macam mana. Jangan selalu biar perut kosong, kurangkan makan yg berangin dan pedas2.

Sy ad gastrik.. Memang btul lagi sakit gastrik tu bila preggy. Sy 1st trim smpi 2x pergi klinik ambil ubat gastrik utk ibu preggy

Makan on time, jgn makan pedas, berminyak and apa2 yg trigger perut utk gastrik. Lain org lain perut, pandai2