Puasa ?

Hi mommies.. im 5weeks pregnant.. can i continue fasting? Is it okay?

27 Balas

Saya dah 7 weeks. Dr 1st ramadhan smpai 18ramadhan sy puasa. Mase tu mmg perut pedih tp anggap biasa je sbb sy ni jenis gastrik. So esoknye sy try prgncy test n result positive. Pergi klinik doc kate positive. So sy terus decide utk tak puasa. Bagi sy, puasa kita boleh ganti. Tp baby?.. So terpulang pd msing2 ☺️

Hye.. I'm pregnant 8 week.. First preggy.. Berpuasa cz ok..x ada alaham sgt.. Sometime saja.. Pg td scan n doc ckp nanpk bulat cantik tp x nmpk kantung baby?? M?mcm salah kiraan week.. 😢repeat scan 2 minggu lg.. Spe ada pengalaman mcm nie..mohon DOA kan baik2 sja..

Depends pada mommy sendiri. Kalau yakin, nothing gonna be happen to tour baby. Then boleh je puasa. Tp kalau tak yakin, better dont. I pun baru 8 weeks pregnancy. Since tahu pregnant masa 2nd ramadhan, i terus tak puasa until now. Takut anything happen to baby. 👶🏼

5y ago

Sama 8 weeks juga.. Saya puasa, hr ni baru ponteng dah tak larat nau rasa😌.. Sama2 jaga kesihatan ya..

Cuba dulu takpa, but make sure minum air secukupnya masa sahur dan berbuka. Ambil makanan yg tinggi serat (seeloknya kurma) & minum air masak banyak utk elak dehydrated. 😃 Tapi kalau ada alahan teruk tu..better jangan lah mummy 😥

Saya sarankan diawal kandungam jangan ambil risiko.. Sbb pada trimester pertama, bayi tengah develop. Nak berkembang.. Jadi mmg perlukan nutrisi yg cukup utk membesar.. Lagi pulak yg jenis morning sickness tu.. Tak perlulah puasa..

Sy xpuasa juga. 7 week dah. Sempat puasa 5 hari jer. Dr sy pun xsarankan utk sy puasa sbb baby perlukan nutrien yg mencukupi. Tambahan lg sy underweight. So cuti lah puasa demi kesihatan baby. Nak puasa pun perut asyik lapar je 😅

5y ago

Dama la, sy pun masih 1st trimester. Awal minggu ja puasa, pastu bila baca dlm fb kata heartbeat baby noleh drop n bby maybe x dpt nutrien yg cukup, sy x pose le sampai lani.. Sebba mmg asyik lapar je..

Saya dah 10 weeks. Masa dapat tahu pregnant tu 5 weeks dan nak puasa. Saya puasa kalau larat. Kalau rasa lapar sangat, perut tak sedap, penat sangat, saya berbuka je. Puasa boleh ganti. Janji baby tu dapat nutrient yang cukup

Better don’t dear. Saya ada try puasa and then keluar mcm discharge brown color byk. Doctor pun x suggest saya puasa sbb awal lagi kndungan. Now dah 7 week alhamdulillah baby ok cuma perut sentiasa rasa lapar je 🤭

2y ago

oo sy pun ada liggght brown discharge. skrng stop puasa. minun n mkn byk

Try dulu puasa. Monitor your daily performance. Saya starting last week baru start tak puasa. Sebab jenis takda selera, sahur pun takleh telan banyak2, pukul 8 9 pagi dah tak larat.

Sy try puasa for the first week. Mse tu bru 6 weeks. Tp after 2 weeks cek brat turun byk sgt almost 5kg. Dr xsrankan fasting kalo xlarat. Bahaya jugak untuk baby