Hye im 13 weeks pregnant.

Hye im 13 weeks pregnant. I try to puasa full day yesterday but after berbuka i vomit out back. Is it save for me for puasa. Today i feel really weak.

18 Balas

hai sis.. kalau dah rasa pening,nak muntah better jangan teruskan. dan jangan lupa jumpa doc untuk check samaada HB rendah or tak? tanya doc still boleh puasa tak. oo and kekadang bila buka puasa kita terus makan benda berat pun salah satu factor kita muntah. takut baby terkejut. cuba berbuka dengan kurma dan susu dulu. lepas sejam boleh makan berat. mcm tu saya buat.

Saya 35w3d..GDM on diet.. Hari pertama je dpt full tp mmg letih sgt.. Semlm separuh hr.. Smp kul 1.30ptg dah mula terasa angin menolak.. Mcm nak muntah. Harini cuba puasa tp kul 3.45ptg dah berbuka.. Sb terlalu panas cuaca smp sakit kepala dan angin.. Nak muntah.. Lgpun terasa gerakan baby amat aktif berbanding semlm.. Risau sb sblm ni biasa2 je.

sy 11weeks pregnant. 1st ramadhan sy puasa full. malam lepas berbuka terus kena masuk 2 botol air kat klinik. nurse tak sarankan sy berpuasa sbb baby baru 11 weeks.risau kekurangan nutrient. tp doktor plk cakap, sy boleh puasa jika larat. tp jgn paksa diri hari ni cuba puasa lagi, tp smpai tgh hari,perut dh masuk angin

5y ago

take care sis. banyakkan minum air kosong

Kalau muntah dan pening xperlu puasa. Tapi kena ganti ye nanti. Kalau x muntah tp x puasa sebab risaukan baby kena ganti puasa dan bayar fidyah. Kalau risaukan diri sendiri kena ganti je nanti. Biasa lepas 14 minggu dah xde muntah senang sikit nak puasa.

sy tak berani puasa, sebab yakin tak larat. walaupun tak puasa, sy just minum air kosong saja dan tak makan apa2. kononnya nak ikut juga berbuka bersama suami. itu pun dah tak larat . perut berangin dan buat sy muntah. memang kena makan juga 😅

1y ago

yer sya pun bru 13 week 2 hri llu try puasa sampai pkul 9 jer perut trus msuk angin muntah teruk...

sebijik kes ngan saya semalam. Whole day ok je.Takde lah lapar sesangat.Dahnak dekat buka tu, memang penat lah.Tapi lepas makan nasi je, habis keluar semua. Harini check up KK, dr kata takyah puasa.#20w

5y ago

sama dengan sy...siang sy ok, so sambung je puasa..magrib start loya2..lepas berbuka muntah2 teruk sampai midnight. dah 4 hr ni terus puasa.

Hi dear.. im 14 weeks pregnant. I memang dinasihat kan oleh nurse Kk untuk tidak berpuasa demi kebaikan ibu n baby. Tak perlu puasa if you tak larat dear.

puasa boleh ganti, keselamatan anak xleh ganti dgn apa pun. ibadah mmg ibadah tp kita dh dberi kelonggaran. take care mommy.

sy 9w..try puasa ari ptama..kul 9 pagi kpala dah pening..muntah angin..klu x puasa pun sy mmg muntah2..so decide x puasa smpai arini..😂😂

saya pun 13 week tp sy x puasa sbb mmg risau kan baby dan kesihatan sy sendiri. x puasa pun still muntah2 dan letih terok.