Puasa ?

Hi mommies.. im 5weeks pregnant.. can i continue fasting? Is it okay?

27 Balas

Sy 6 week 2 days..n puasa... Br td bleending byk..sakit perot..n jmp doc.. Doc kata dh scan de kandungan tp bby dh xde.. Tgu smpai kuar dgg @ drh beku p hosp lg.. 😢

5y ago

Sya tmpng simpati....Sme la,sya pn td bleeding bnyk n skit prt..igt dh gugur psl doc tgk mcm ketulan dging...tpi scan lgi skli b4 blk tgk kndngn ade lgi n ade degupan jntung...kne jga2..

saya xpuasa... 7 weeks.... smpat puasa 2 hri je...pas tu xsdap bdn & prt memulas....lgpun ad sejarah kguguran...xbrani ambil risiko...

Sya 6 weeks preggy n Sya pn puasa...tpi tetiba bleeding yg bnyk,n jmpa doc dia ckp threatened miscarriage...so better first trimester ni jgn puasa dlu

5y ago

pernah cuba puasa. tapi tak sampai satu hari pun..headache pulak dari pagi sampai malam. lepas makan pcm, saya tidur. midnight terjaga..rupa-rupanya saya heavy bleeding. nasib baik baby tak apa-apa..

Sy dah 6 week.. Alhamdulillah puasa pnuh.. Sbb xd alahan.. Xd bleeding.. Jgn salahkan puasa, try puasa dlu.😉

5y ago

As long as mommy still rase larat n bertahan then proceed fasting

Try dulu.. N tngok body camaner. Klu mummy dh rs lemah n teramat lapar sian jugak kat baby.. Ikut kemampuan mummy k

Sy puasa masa 5week start kena spotting.. Bnyak giler.. Dlm 3 haari.. Terus x puasa smpai skang.. N ok sikit.. X puasa ni byk makan..

Baru 5 weeks.. Better xpyh puasa.. Sian bby.. 1st trimester klu u tnya doctor mmg die xgalakkan untuk puasa.. Puasa bole ganti..

5y ago

Same here..sy pon xpuasa..cuba2 puasa tp pkul11 tuh perut da mulas lain mcm buka terus 😅

Macam saya dulu dan smpai sekarang, saya join sekali sahur, and besoknya pukul 8 or 10 pagi da buka, sebab lapa sangat 😁

Doc suggest xpuasa. Allah Maha Baik, Dia bg rusksah xpuasa. Ganti masa lain. Tq Allah.

Better don't.. Sbb awal lg, baby masih blom kuat... Puasa boleh gnti