Baby kecil 36w

Hi mommies, i just need your support. Agak down sedikit selepas doktor scan utk 36w. Doktor ckp baby kecil dari usia kandungan. Sy xtau nk buat apa. Sy mkn mcm biasa sepanjang pregnant tiada masalah pun. Semua normal. Adakah sy perlu risau. Apa yg sy bole buat. Skg pn dh start sakit bahagian pelvic. Huhu

14 Balas

Ultrasound scan normally cuma anggaran je. Apa yg penting tumbuhbesaran baby sihat & normal. Kecil atau besar, takpa. Asalkan baby keluar nanti dgn selamat 😊 Saya scan (36 weeks) anggaran saiz baby 3.3Kg. Saya kena refer pakar utk pemantauan sbb saiz baby besar extra 2 weeks dr yg sepatutnya. Skrg (38 weeks), anggaran saiz baby 3.542Kg. Pakar ckp kalau dlm masa 2 weeks lg saya tak bersalin, kena jumpa diaorg lg utk follow up. Kalau saiz baby bwh 4Kg, masih boleh consider utk saya bersalin normal sebab ketinggian saya 166cm. TAPI kalau saiz baby lebih 4Kg, pakar akan kaji & tgk risiko kelahiran mana 1 paling rendah utk saya & baby.

insyaallah sis.. jgn risau. anak no 2 sya masa pregnant 24 mggu dr scan ckp baby sya baru 700g n than doppler scan high n sahkan iugr refer kat pakar ngan2 36 mggu kena bersalin baby kluar 2kg.. alhamdullilah sihat jer skrg umur pun dah 5 tahun lebih.. skrh 3rd pregnant doc suh start ubat cair darah untuk kembangkan saluran darah kat placenta.. sebenarnya baby kecik bukan sbb kita x cukup makn.. tp nutrien x sampai kat baby sbb saluran placenta x cukup kembang..

xpe..sy dulu pon doktor ckp baby kecik...sy positif je..last² time nk beranak senang sgt..x perlu pon nk teran..berat baby lahir 2.6kg..skrg baby baru 3 bulan, berat da 5.5kg...so sis positif je k

Boleh cuba scan kt klinik lain utk 2nd opinion. Sy disebabkan ada komplikasi, scan dkt 3 tmpt berbeza. Semua dpt ukuran dan size berlainan. Berat baby pun lain-lain.

36w ++ bby sy 2.3kg je doc sy ok je dy ckp normal je.. sy tgok rmai yg lbih besar dri sy tp asalkn doc xckp pape dy sihat kita pikir positif je

In sha allah positif sis, sy pregnant kembar dan bersalin 35week. Berat baby 1.9kg and 2.0kg . Alhamdulillah tiada ape2 masalah .

ade mkn acid folik tak?bg sy bby kecik tu normal klu bby besar tu yg xnormal..klu nk lg cpt mnum anmum bby cpt besa

saya masa 36week baby 2.6kg je. masa bersalin ngam2 40 minggu anak keluar 3.85kg normal delivery

Saye pun doc cakap baby kecik. Skrg dh 37 week tak tahu berat baby berapa skrg. Cume positif sahaja

takpe kecik . senang bersalin . ank sy 2.4kg tu pun meneran nak rak . bygkn kalau 3kg ... huuu